Gaspar Noé, regizorul care şi-a obişnuit publicul cu filme şocante precum „Irréversible”, „Love” sau „Climax”, revine pe marile ecrane cu „Vortex”, distribuit în cinema din 9 septembrie de Independenţa Film. Prezentat la Cannes 2021 şi premiat la festivalul de la San Sebastián, „Vortex” vorbeşte despre provocările unui cuplu de bătrâni care se apropie de finalul vieţii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În rolurile principale se regăsesc cunoscutul regizor Dario Argento şi Françoise Lebrun, actriţa consacrată în „La maman et la putain”.

Considerat de publicaţia Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, „Vortex” tratează un subiect diferit faţă de cele explorate de autor în filmele anterioare: degradarea psihică şi fizică a unui cuplu de bătrâni şi apropierea morţii. Filmul este inspirat de experienţele personale ale autorului: încercarea de a trata demenţa mamei sale, precum şi o hemoragie cerebrală, aproape fatală, de care Noé a suferit în 2020.

„Îmi doream de câţiva ani să fac un film cu oameni în vârstă. Cu bunicii mei, apoi cu mama. Mi-am dat seama că bătrâneţea implică foarte probleme complicate legate de supravieţuire, care generează copleşitor de multe situaţii în care cei care te-au protejat cel mai mult când erai mic, revin acum la copilărie. Aşa că mi-am imaginat un film cu o poveste extrem de simplă, cu o persoană în vârstă, aflată într-o stare de deteriorare psihică, pentru care limbajul îşi pierde sensul, şi nepotul său, care încă nu ştie să se exprime, ca două extreme ale acestei scurte experienţe care este viaţa”, spune Gaspar Noé.

Dario Argento, faimosul cineast în vârstă de 82 de ani, care a făcut „Suspiria”, „Tenebrae” şi „Opera”, este la primul său rol principal şi recunoaşte că, deşi Gaspar Noé a scris rolul pentru el, s-a lăsat cu greu convins: „Gaspar este unul dintre bunii mei prieteni, ne ştim de peste 20 de ani. M-a implorat, mi-a spus c-a scris filmul pentru mine, şi toţi din jurul meu m-au sfătuit să joc în 'Vortex'. Chiar şi aşa, când a venit Gaspar să mă vadă la Roma şi am urmărit împreună 'Love', la 10 dimineaţa, trebuie să recunosc că aveam mari îndoieli. Asia, fiica mea, a fost cea care m-a convins, în cele din urmă”.

Fără scenariu şi având doar un script de aproximativ 15 pagini, Dario Argento, Françoise Lebrun şi Alex Lutz (Guy), care joacă rolul fiului celor doi, au improvizat constant, respectând indicaţiile regizorale. „Privire goală. Mişcă-ţi degetele. Mormăie. Lucruri foarte concrete. Nu am vorbit cu Gaspar despre stările personajului şi mai bine aşa, pentru că nu suport lucrurile astea”, a spus Françoise Lebrun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.