Actorul Victor Rebengiuc este personalitatea care face invitaţia de anul acesta la Astra Film Festival: „Filmul documentar este un act cultural care onorează natura umană”. Un documentar despre romii cortorari din sudul Transilvaniei va fi proiectat în deschidere, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Filmul documentar este, oricând, oriunde şi la orice vârstă, un act cultural, care onorează natura umană. Arătând-o, în toată splendoarea… Un festival de film de non ficţiune care îşi respectă spectatorii, aşa cum e Astra Film de la Sibiu, este o adevărată expoziţie interioară. Unde sunt expuse zeci şi sute de poveşti reale, profunde, adică tot atâtea perspective asupra vieţii. Şi totul vibrează şi ajunge în forul interior al spectatorului. Şi rămâne acolo încă mult timp după proiecţie”, spune Victor Rebengiuc în mesajul către publicul Astra Film Festival.

Cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu începe duminică, de la ora 19.00, la Sala Thalia, cu proiecţia-eveniment a producţiei „Pocalul. Despre fii şi fiice” (2022) realizată de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu, „un jurnal al unei familii de romi cortorari din judeţul Sibiu, ce se învârte în jurul banilor, aurului şi onoarei”.

Atmosfera Galei de deschidere va fi completată de Taraf de Caliu, proaspăt întors de la prestigiosul Edinburgh Internaţional Festival. Tradiţionalul mesaj de chemare la festival este transmis în acest an de actorul Victor Rebengiuc, care spune că „un festival de film de non ficţiune care îşi respectă spectatorii, aşa cum e Astra Film de la Sibiu, este o adevărată expoziţie interioară”. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici: https://www.astrafilm.ro/program-complet.

Pentru a realiza filmul despre cortorari, antropologul Cătălina Tesăr a documentat minuţios, mai bine de zece ani, viaţa unui grup de romi tradiţionali din sudul Transilvaniei. Documentarul surprinde tradiţia şi cultura cortorarilor, urmărind îndeaproape un cuplu tânăr în încercarea de a avea un fiu. Redă atmosfera, discuţiile şi emoţiile din familia extinsă legate de sexul copilului nenăscut, soarta moştenirii şi, implicit, a lor.

„Pocalul. Despre fii şi fiice” expune, pentru prima dată în cinema, universul fascinant al romilor cortorari care, asemeni aristocraţiei europene, încheie şi desfac alianţe matrimoniale în funcţie de neam şi avere. Aceste alianţe gravitează în jurul unor blazoane familiale - pocalele de argint aurit transmise din tată în fiu. Presiunea este cu atât mai mare cu cât finalizarea alianţei este condiţionată de naşterea unui băiat.

Când spunem romi, spunem „căsătorii aranjate”. Romii cortorari care trăiesc în sate din proximitatea Sibiului nici măcar nu au cuvântul “căsătorie” în limba lor. Ei folosesc termenul de “tokmeală” atunci când se încuscresc. Astfel, pentru o înţelegere mai profundă a filmului, organizatorii au pregătit, o expoziţie inedită, o imersiune în universul pălăriilor negre de stofă şi a fustelor colorate. Tokmeala include fotografii, filmări şi haine din zestrea fetelor de cortorari. Expoziţia va fi deschisă la Astra Film Studio, Piaţa Mică nr. 11, în perioada 9-16 octombrie, în intervalul orar 10.00-18.00. Accesul este liber.

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficţiune, a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.