Actriţa Felicity Huffman, starul din lungmetrajul „Transamerica” şi serialul „Neveste disperate”, a fost audiată vineri în cazul înşelătoriei pentru dobândirea de locuri pentru copii la universităţi americane de elită. Procurorii federali au intenţionat să ceară patru luni de închisoare, însă vineri au redus termenul la o lună. Apărarea caută să obţină eliberarea condiţionată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hoffman a declarat că a intervenit în examenele fiicei ei pentru că a crezut eronat că îi va oferi o „ocazie” de a fi acceptată la facultate, scrie Variety.

Actriţa a pledat „vinovat” în luna aprilie. Ea este acuzată că l-a plătit pe consultatul Rick Singer cu 15.000 de dolari pentru ca acesta să modifice rezultatele fiicei ei la examenenle finale.

Avocaţii apărării cer ca ea să fie condamnată la muncă în folosul comunităţii şi eliberată condiţionat.

Decizia curţii urmează să fie luată vinerea viitoare, la Boston.

Procurorii susţin că pedeapsa de o lună de închisoare este motivată, pentru că Huffman a ştiut clar că acţiunea ei reprezintă o infracţiune.

„Eforturile ei nu au fost urmare a nevoii sau disperării, ci pentru că a crezut că i se cuvin anumite privilegii, înlesnite de avere”, au susţinut procurorii. „Milioane de părinţi îşi trimit copiii anual la facultate. Tuturor le pasă la fel de mult ca ei de norocul copiilor lor. Dar nu cumpără rezultate false la examene şi nu glumesc legat de asta”.

Într-o scrisoare trimisă judecătoarei Indira Talwani, Huffman a explicat că a fost motivată de insecuritatea ei, ca mamă, şi de preocuparea că incapacitatea de studiu a fetei ei o va împiedica să ajungă la facultate pentru a studia actoria.

„Sincer, nu mi-a păsat şi nu îmi pasă ca fiica mea să meargă la o facultate de prestigiu. Am vrut doar să îi ofer ocazia de a fi luată în considerare pentru un program unde talentul ei actoricesc ar fi factorul decizional”, a scris Huffman.

Actriţa a spus că Singer i-a explicat că rezultatele fiicei ei vor fi prea mici pentru a intra la facultate şi i-a sugerat să îi permită să modifice răspunsurile ei. Ea a precizat că a fost şocată iniţial că există astfel de aranjamente şi că s-a gândit la asta timp de şase săptămâni.

S-a convins apoi că, prin asta, îi va oferi fiicei ei o şansă.

„Am încălcat legea, dezamăgit comunitatea educaţională, mi-am trădat fiica şi dezamăgit familia”.

Potrivit explicaţiei lui Huffman, atunci când a aflat, fiica ei a întrebat-o cu lacrimi în ochi: „De ce nu ai crezut în mine? De ce nu ai crezut că pot face asta de una singură?”.

„I-am compromis viitorul, integritatea familiei mele şi a mea”, a completat actriţa, care s-a declarat ruşinată pentru ceea ce a făcut.

Curtea a primit scrisori de susţinere a lui Huffman, între care din partea soţului ei, actorul William H. Macy, a creatorului serialului „Neveste Disperate”, Marc Cherry, şi a actriţei Eva Longoria.

Operaţiunea, denumită de FBI „Varsity Blues”, după un film din anii 1990 despre presiunea pe care o exercită bursele şcolare sportive, are în vedere nereguli comise în perioada 2011 - 2018, când, spun anchetatorii, părinţii au încercat să înşele procesul de admitere american.

Ei au precizat că zeci de părinţi au dat mită, au modificat rezultate la examene şi au modificat fotografii în care copii lor par că fac sport.

Pe lângă Felicity Huffman, în scandal este implicată şi actriţa Lori Loughlin. Aceasta din urmă este acuzată că, împreună cu soţul ei, designerul Mossimo Giannulli, a plătit 500.000 de dolari pentru ca cele două fiice ale lor să intre la USC (University of Southern California).

Ei au decis să pledeze „nevinovat”.

Procurorii au pus sub acuzare peste 30 de părinţi, unii dintre aceştia fiind vinovaţi că au plătit milioane de dolari pentru admitere copiilor lor la universităţi de elită, precum Yale, Georgetown, Stanford, UCLA şi USC.

Schema îl are în centru pe William “Rick” Singer, consultant din Newport Beach (California). El ar fi dezvoltat o reţea de consultanţi pentru facultăţi care să îi ajute clienţii să fie admişi la universităţi de top.

Singer a fost de acord să pledeze „vinovat” în acest caz.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.