Un schelet extrem de rar, cel al unei păsări dodo, estimat la câteva sute de mii de lire sterline, va fi pus în vânzare în cadrul unei licitaţii ce va avea loc în Marea Britanie în luna noiembrie, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este primul schelet aproape complet de pasăre dodo ce va fi scos la licitaţie după o pauză de aproape 100 de ani.

Scheletul acestei păsări dispărute de pe Terra a fost realizat prin asamblarea unor oase adunate de la mai mulţi colecţionari în ultimele decenii.

Colecţionarul privat care îl scoate la licitaţie spune că scheletului îi lipsesc doar o parte din craniu şi o pereche de gheare şi că acesta a fost asamblat la începutul anilor 2000.

Scheletul va fi vândut la o licitaţie organizată de Summers Place Auctions, în comitatul West Sussex, în luna noiembrie. Specialiştii se aşteaptă ca preţul de vânzare să fie de câteva sute de mii de lire sterline. 

Pasărea dodo (Raphus cucullatus), considerată de organizatorii licitaţiei ”un simbol al extincţiei”, era nativă din Mauritius, dar a dispărut la sfârşitul secolului al XVII-lea, la mai puţin de 100 de ani după sosirea europenilor pe această insulă din Oceanul Indian.

Pasărea, care nu putea nici să zboare, nici să înoate, era mai mare decât un curcan şi avea o greutate de aproximativ 23 de kilograme. 

Dodo a evoluat într-un mediu izolat, lipsit de prădători, şi nu se temea de oameni. Se spune că dodo avea o carne foarte gustoasă, însă foarte puţine informaţii sunt cunoscute despre această pasăre.

Pasărea dodo (Foto: wikipedia.org)
Pasărea dodo (Foto: wikipedia.org)

Cele mai multe dintre oasele scheletului scos la licitaţie au fost recuperate din mlaştina Mare aux Songes, în sud-estul insulei Mauritius, în secolul al XIX-lea. 

După aceea, guvernul local a interzis exportul cu oase de pasăre dodo.

În prezent, în lume există un singur schelet de dodo care este alcătuit din oasele provenind de la o singură pasăre. El este expus în muzeul din Port Louis, un oraş din Mauritius. 

Alte 10 schelete de dodo au fost alcătute din oasele provenind de la mai multe păsări.

Scheletul ce va fi scos la licitaţie în luna noiembrie este 95% complet şi este primul care a fost alcătuit în ultimul secol.

El va fi vândut la sediul din Billingshurst al casei Summers Place Auctions, pe 22 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.