Ada Solomon, producător al filmului ”Un pas în urma serafimilor”, care va fi lansat în cinematografele româneşti vineri, a participat luni, alături de o parte a echipei care a realizat pelicula, la o proiecţie specială, unde a vorbit despre libertatea de expresie de care încă se bucură cinematografia românească, iar regizorul Daniel Sandu a explicat motivele pentru care a realizat acest proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

„Un pas în urma serafimilor” îi are în rolurile principale pe Ştefan Iancu şi Vlad Ivanov, distribuţia fiind completată de Ali Amir, Alfred Wegeman, Ştefan Mihai, Niko Becker, Ilie Dumitrescu Jr., Cristian Bota, Marian Popescu şi Radu Botar.

Scenariul şi regia poartă semnătura lui Daniel Sandu, imaginea aparţine lui George Dăscălescu, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu, costumele de Cireşica Cuciuc, scenografia este semnată de Adrian Cristea, iar Marius Leftărache s-a ocupat de sound-design. Producători sunt Ada Solomon şi Ioana Drăghici.

Ada Solomon spune despre această peliculă că este una ”despre credinţă”. ”Nu ofensează slujitorii bisericii, iar personajul lui Vlad Ivanov are atât de multe nuanţe, este special. Ar fi fost foarte greu să fi fost jucat de oricare alt actor român”.

”În cinematografia românească, încă ne bucurăm de libertate de expresie. Este un beneficiu de care, de cele mai multe ori, nu suntem conştienţi”, a adăugat producătorul.

”Un pas în urma serafimilor” este un film personal, spune Daniel Sandu. Personajele sunt bazate pe realitate. ”Nu am vrut să evit lucruri care ar putea deranja. Am trăit toate astea şi nimeni nu mă poate contrazice. Unii dintre oamenii implicaţi au văzut filmul şi ştiu că întâmplările prezentate sunt exacte”, a continuat regizorul.

Prima variantă de scenariu a fost realizată în 2004, iar dezvoltare proiectului a început trei ani mai târziu.

”Am decis să îl lansăm acum pentru că e gata, independent de scandalurile care au loc în sânul Bisericii”, a adăugat el.

Numele personajelor au fost schimbate, însă 80% din scenariu este bazat pe realitate. ”Am fost întrebat dacă în această instituţie a existat abuzuri sexuale. Nu au fost. dacă aş fi aflat de aşa ceva, ar fi apărut în film. Au fost, în schimb, abuzuri de putere”.

Daniel Sandu a mai explicat: ”Am dorit să ofer publicului posibilitatea de a vedea cum stau lucrurile dincolo de cadrul care delimitează seminarul teologic, pentru că, în timp ce învăţam acolo, am observat că oamenii din afară, inclusiv părinţii, aveau o cu totul altă percepţie. Am dorit să ofer o fereastră în această instituţie care pregăteşte viitori lideri ai Bisericii. După ce selectează 30 cei mai buni din 200 de candidaţi, au o uriaşă responsabilitate să îi pregătească în aşa fel încât oamenii ăştia, când ies de acolo, să devină cu adevărat lideri. Şi, înainte să devină preoţi, să fie oameni”.

Regizorul a vorbit după proiecţia specială de luni şi despre pregătirea pedagogică care lipsea celor mai mulţi dintre profesori. ”Nu ştiau în niciun fel cum să abordeze tinerii”.

Părintele Ivan, jucat de Vlad Ivanov, există în realitate şi slujeşte la o biserică din Roman. ”Nu am vrut să îl văd”, spune Ivanov, ”pentru că voiam să joc varianta noastră”.

Dacă este vorba despre autodemascare, lucrul acesta face parte din procesul de creaţie, a mai spus actorul. Despre tinerii actori cu care a jucat, Ivanov a afirmat: ”Sunt fericit că sunt mai în vârstă decât ei şi nu au cum să îmi ia rolurile. Au dat dovadă de maturitate artistică”.

Pentru Ştefan Iancu cel mai dificil a fost să şi-l apropie pe Gabriel, personajul principal. ”Cel mai greu a fost să-l apropii pe Gabriel de mine şi să nu îl îndepărtez de Daniel. Gabriel suferă nişte modificări, se adaptează unor situaţii, iar la final, este un om schimbat”.

Debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu este o producţie Hi Film Productions, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Programul MEDIA - EUROPA CREATIVĂ al Uniunii Europene, Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Dr. Oetker, BCR, Vodafone România, MEDA, Praktiker România, Alphega Farmacie.

”Un pas în urma serafimilor” este distribuit în România de microFILM, iar la nivel internaţional de INDIE SALES.

Filmul ”Un pas în urma serafimilor” va rula în cinematografele româneşti vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.