Un cuplu din statul american Georgia a câştigat în instanţă dreptul ca fiica lor să se numească Allah, deşi niciunul dintre cei doi părinţi nu poartă acest nume de familie, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Sănătate Publică din Statele Unite a refuzat iniţial să emită un certificat de naştere pe numele acelei fetiţe, în vârstă de un an şi 10 luni, argumentând că Allah nu este numele de familie al niciunuia dintre cei doi părinţi.

Elizabeth Handy şi Bilal Walk consideră inacceptabil faptul că fiica lor, ZalyKha Graceful Lorraina Allah, a rămas astfel până la această vârstă fără un nume oficial recunoscut. 

American Civil Liberties Union (ACLU) din Georgia a deschis un proces, la Tribunalul Superior din Fulton County, în numele familiei. După ce au obţinut câştig de cauză în instanţă, reprezentanţii ACLU au spus că acea decizie judecătorească reprezintă ”o victorie pentru libertatea de exprimare”.

Însă cea mai mare asociaţie musulmană din Statele Unite consideră că un nume de familie precum acesta ar putea fi considerat ofensator.

Reprezentanţii statului Georgia au considerat iniţial că numele de familie al fetiţei ar trebui să fie Handy, Walk sau o combinaţie între cele două, nu Allah.

Însă cei doi părinţi au dezvăluit în instanţă că celor doi fii ai lor - în vârstă de trei respectiv 17 ani - li s-a permis deja să poarte numele de familie Allah.

Tatăl fetiţei a declarat pentru Atlanta Journal-Constitution că a luat decizia de a atribui fiicei sale numele Allah deoarece acesta este ”nobil”, nu din motive religioase.

Allah este cuvântul arab atribuit lui Dumnezeu.

Mai multe nume de familie arabe fac referire la Dumnezeu, precum Abdullah, care înseamnă ”servitorul lui Dumnezeu”.

Oficialii din Georgia au spus că numele de familie al fetiţei ZalyKha va putea fi schimbat prin depunerea unei petiţii la Tribunalul Superior, însă numai după emiterea unui certificat de naştere legal.

ACLU spune că în absenţa unui certificat de naştere valid, părinţii nu pot să obţină un număr de Securitate Socială pentru fiica lor, iar aceasta nu va putea să fie înscrisă la şcoală sau să primească o serie de beneficii guvernamentale, precum Programul de ajutor suplimentar pentru nutriţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.