Turiştii pot vizita virtual, începând de sâmbătă, Masivul Piatra Craiului, odată cu inaugurarea unui centru spectaculos la Zărneşti, la care a fost prezentă şi Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, investiţia de şase milioane de lei fiind realizată din fonduri europene şi de la buget.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul de Vizitare de la Zărneşti al Parcului Naţional Piatra Craiului va constitui cu siguranţă o mare atracţie pentru pasionaţii de munte. Dotat cu echipamente de ultimă generaţie, centrul poate fi vizitat gratuit, iar un tur al acestuia oferă o experienţă unică. Astfel, turiştii pot vedea virtual Masivul Piatra Craiului în toată splendoarea lui, fără să fie nevoie să urce pe munte.

Intrarea în centrul de vizitare aflat la un kilometru şi jumătate de Zărneşti este gratuită, iar un tur al centrului presupune o experienţă unică în Piatra Craiului.

Cu ajutorul dispozitivelor touch screen, vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc în această zonă, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. Turiştii pot face un tur virtual al traseelor turistice cu o simplă mişcare a mâinii.

În centrul de vizitare a fost amenajată şi o stână artificială, pentru ca vizitatorii să vadă cum arată pe interior, dar şi o peşteră artificială, unde sunt lilieci şi alte insecte care trăiesc în acest mediu.

Pe traseul care străbate centrul de vizitare pot fi admirate animalele sălbatice, care pot fi şi auzite, ceea ce aduce un element de spectaculozitate, totul fiind completat de jocuri de lumini. În plus, efectele speciale cu tunete, fulgere sau ciripit de păsărelelor vor aduce vizitatorul şi mai aproape de frumuseţea Masivului Piatra Craiului.

"Un cunoscut alpinist îmi spunea cândva că Piatra Craiului este cel mai frumos munte din România. Odată ajunşi aici, turiştii îşi doresc mereu să revină. Centrul de Vizitare prezintă o picătură din frumuseţea Parcului Naţional Piatra Craiului, este o experienţă interactivă şi vom încerca să aducem mereu materiale noi pentru a fi cât mai atractiv pentru vizitatori“, a declarat Mircea Vergheleţ, director adminsitrativ al Parcului Naţional Piatra Craiului.

Centrul are şi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care turiştii pot urca pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte, la înălţime. De asemenea, pe pasarelă pot fi proiectate imagini din Piatra Craiului, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice, totul cu o comandă touch screen. Practic, vizitatorul poate proiecta ce hartă doreşte şi poate admira virtual întreg Masivul Piatra Craiului.

Centrul de vizitare a fost deschis oficial sâmbătă, iar intrarea este gratuită. Investiţia s-a ridicat la şase milioane de lei, 4,8 milioane de lei fonduri europene şi 1,2 milioane de lei de la bugetul de stat, estimîndu-se că va avea 110.000 de vizitatori pe an.

La inaugurarea centrului, a fost prezent şi ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care a mărturisit că este o împătimită a drumeţiilor montane.

"Am făcut prima drumeţie în Piatra Craiului când aveam 16 ani, iar în anii 2000 m-am implicat în proiectul Băncii Modiale de conservare a acestor parcuri naţionale. Am lucrat în Piatra Craiului, Retezat sau Neamţ şi mă bucur că după 16 ani, chiar dacă a durat puţin cam mult, mi-a revenit onoarea să vin la deschiderea acestui centru. Eu sunt ecolog de meserie şi iubesc foarte mult natura. Parcul Naţional Piatra Craiului are o valoare extraordinară ca patrimoniu natural, dar este cu siguranţă şi un avantaj pentru dezvoltarea economică a zonei. Ecoturismul atrage vizitatori pasionaţi de natură cu posibilităţi financiare mari care vin şi îşi cheltuiesc aici banii. În piatra Craiului vin mulţi străini, dar şi tot mai mulţi români care redescoperă ţara noastră, iar asta mă bucură mult“, a spus Cristiana Paşca Palmer, Ministrul Mediului.

Clădirea centrului a fost construită cu materiale verzi şi este eficientă energetic. În parcul de lângă centru a fost amenajat şi un loc de joacă pentru copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.