Antrenorul de la "Vocea României” a creat o controversă în emisiunea de vineri seară de la PRO tv, afirmând că este trist ca tinerii care îşi încep cariera cu cântecele altora să nu evolueze şi subliniază că atunci când scena de coveruri devine mai mare decât cea originală, va fi o problemă pentru educaţia publicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Să vii la Vocea României ca să mai prinzi o nuntă, mi se pare trist”, a spus în emisiune solistul trupelor Vama Veche şi Vama, el postând un mesaj şi pe Facebook. 

Artistul s-a arătat nedumerit de cum poate un cântăreţ să fie fericit interpretând piesele altora. "Preţuiesc la maximum creativitatea şi originalitatea. Influenţele nu se pot evita, dar în toate încercările mele de a scrie muzică mi-am propus să fiu original, să scriu muzică originală mai ales ca linie melodică. Prin urmare, mi-e greu să înţeleg cum poate un cântăreţ să fie fericit interpretând doar piesele altora”, a mai spus Tudor Chirilă.

Antrenorul de la "Vocea României” a reamintit că trupe celebre au început cu coveruri, cum ar fi Beatles şi Rolling Stones, dar ulterior şi-au găsit „vocea”: "Le-au folosit ca să înveţe, să devină nişte live performeri mai buni şi apoi au început uşor-uşor să-şi scrie propriile piese. Şi ce piese!”.

El recunoaşte că show-ul presupune interpretarea unor coveruri, dar acesta trebuie să fie un punct de plecare şi vorbeşte despre evoluţiile scenice ale foştilor săi elevi, Tiberiu Albu şi Cristina Bălan.

"Tibi are o trupă, Fameless, cu care lucrează la primul album. Poate au mai puţine concerte decât dacă ar fi dat curs ofertelor de a cânta coveruri, dar au preferat să-şi ia timp şi să-şi compună propriile cântece (...) Cristina Bălan a compus mai multe piese înainte şi după concurs. Deja a lansat una. Cântă şi coveruri în concertele ei, dar în paralel face muzică originală”, sunt exemplele date de Tudor Chirilă.

El le reproşează celor care cântă piese consacrate că "fac bani pe spinarea” celor care le-au compus.

"Cele mai multe cluburi, ca să nu mai vorbesc de nunţi, nu plătesc drepturi de autor, deci trupa de coveruri îşi ia onorariul pentru prestaţie, dar cei care au muncit să compună piesele alea nu se aleg cu absolut nimic. Şi nu e vorba de bani, ci de principiu!”, arată muzicianul, adăugând că nu acuză trupele mici care încearcă să câştige un ban, ci trupele mari care refuză evoluţia.

El a făcut aceste comentarii pe Facebook după ce a fost criticat pentru reacţia pe care a avut-o pe această temă în emisiunea "Vocea României” de vineri seară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.