Trupa Eagles a intentat un proces în care i-a acuzat pe proprietarii unui spaţiu de cazare din Mexic că şi-au denumit stabilimentul ”Hotel California”, folosind în acest fel, fără permisiunea formaţiei, titlul celui mai cunoscut single din repertoriul grupului, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un proces demarat luni, reprezentanţii trupei Eagles au spus că proprietarii acelui hotel cu 11 camere din Todos Santos, o staţiune estivală din statul mexican Baja California, ”i-au încurajat în mod activ” pe clienţi să creadă că stabilimentul avea o anumită legătură asociativă cu trupa americană, cu scopul de a putea să vândă astfel tricouri şi alte obiecte promoţionale, dar şi pentru a-i face pe oaspeţi să se simtă bineveniţi.

Managerii difuzau în mod constant piesa ”Hotel California” şi alte cântece din repertoriul trupei Eagles în sistemul audio au stabilimentului, vindeau tricouri în care hotelul era denumit ”legendar”, generând în acest fel un grad sporit de confuzie în rândul multor clienţi, care au publicat recenzii pe site-urile turistice.

Avocaţii trupei Eagles au precizat în instanţă şi faptul că pârâtul, Hotel California Baja LLC, a depus la Biroul de Mărci şi Patente din Statele Unite o cerere de înregistrare a numelui ”Hotel California”.

”Acuzaţii i-au făcut pe turiştii americani să creadă că acel hotel din Todos Santos era asociat cu trupa Eagles şi, printre alte lucruri, le-au inoculat ideea că acel stabiliment a fost sursa de inspiraţie pentru versurile piesei «Hotel California», ceea ce este complet fals”, au declarat avocaţii rockerilor americani.

Membrii formaţiei Eagles, care au demarat acest proces la Los Angeles, au cerut daune financiare a căror valoare nu a fost precizată. Ei solicită, de asemenea, emiterea unui ordin judecătoresc care să oprească imediat o astfel de încălcare a drepturilor de autor.

Hotel California din Todos Santos a fost deschis în 1950, însă şi-a schimbat denumirea de mai multe ori înainte de a fi cumpărat în 2001 de soţii canadieni John şi Debbie Stewart în 2001, care, potrivit trupei Eagles, au început să folosească numele original al stabilimentului în activităţi de marketing. De altfel, site-ul oficial al hotelului mexican este www.hotelcaliforniabaja.com.

”Hotel California” este un cântec de pe albumul omonim lansat de trupa Eagles în 1976 şi a câştigat în 1977 premiul Grammy la categoria ”înregistrarea anului”. Într-un interviu acordat pentru CBS în 2016 cântăreţul Don Henley, solistul trupei americane, a spus că acest single ”reprezintă o călătorie de la inocenţă spre experienţă” şi că ”nu vorbeşte cu adevărat despre California, ci despre America”.

Eagles, faimoasă pentru melodii precum "Hotel California”, "Take it Easy" şi "Desperado", este o formaţie rock din Statele Unite ale Americii formată în Los Angeles, în 1971 de Glenn Frey, Don Henley, Bernie Leadon şi Randy Meisner.  Cu cinci piese ajunse pe primul loc în topul american, şase premii Grammy, cinci American Music Awards şi şase albume pe primul loc în topul american, Eagles a fost una dintre cele mai de succes trupe rock din anii 1970. La sfârşitul secolului al XX-lea, două dintre albumele grupului, ”Their Greatest Hits (1971-1975)” şi ”Hotel California”, au fost incluse în topul 20 al celor mai bine vândute discuri din Statele Unite, potrivit Recording Industry Association of America.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.