Cea de-a 8-a ediţie a festivalului de scurtmetraje Timishort 2016 va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiş şi la Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de patru zile, timişorenii vor avea ocazia să vadă 64 de scurtmetraje împărţite în opt secţiuni, patru dintre ele fiind în competiţie.

Timishort se va deschide cu un lungmetraj în avanpremieră în România, thriller-ul "The Man Who Was Thursday", o coproducţie Ungaria-România, care va fi proiectat pentru prima dată la Timishort, la Cinema Timiş, de la ora 19.00. În rolul principal joacă Ana Ularu, iar la proiecţie va fi prezent şi regizorul Balazs Juszt, membru al juriului competiţiei internaţionale.

Seara va continua la Ambasada, cu un concert JazzyBIT, un trio ce oferă o combinaţie de jazz şi rock, presărată cu blues, latin şi funk.

Competiţia internaţională, jurizată de Grazia Tricario, Carlos Ramos şi Balazs Juszt însumează 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China şi Polonia.

Competiţia naţională va fi jurizată de Szymon Stemplewski, directorul artistic al Festivalului "ShortWaves”, organizat anual în Poznań, Octav Chelaru, câştigătorul Timishort 2015 şi actriţa Olga Török, care vor alege câştigătorul din 11 scurtmetraje: “O noapte în Tokoriki”, în regia Roxanei Stroe, “Meda”, regizat de Emanuel Pârvu, “Reţea indisponibilă”, regizat de Adina Dulcu, “Toate fluviile duc în mare”, în regia lui Alexandru Badea, “Vise de vânzare”, în regia lui Vlad Buzăianu, “Blană”, în regia lui Tudor Botezatu, “Te mai uiţi şi la om”, regizat de Ana Maria Comănescu, “4 ½ simţuri”, în regia Ralucăi Răcean Gorgos & a lui Ion Aramă, “237 de ani”, regizat de Ioana Mischie, “Şapte luni mai târziu”, regizat de Andrei Creţulescu şi “Insectar”, în regia Andreei Dobre.

Secţiunea Videorama va cuprinde nouă scurtmetraje şi mizează şi anul acesta pe film experimental şi artă video, pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video, din ţară şi din străinătate. Proiecţiile vor avea loc la Sala 2 a TNT vineri, 7 octombrie, de la ora 20.00 şi, în reluare, sâmbătă, de la ora 14.00.

Copiii vor vedea la Timishort 13 scurtmetraje dedicate lor, împărţite în două secţiuni Timikids, pe categorii de vârstă: secţiunea 7-11 ani, proiecţii care vor fi la Cinema Timiş - vineri, 7 octombrie, ora 11.00 şi duminică, 9 octombrie, ora 12.00, şi secţiunea 12-14 ani, care va avea loc la Sala 2 a TNT - vineri, 7 octombrie, ora 13.00 şi la Cinema Timiş - sâmbătă, 8 octombrie, ora 12.00.

Marele premiu al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român şi este în valoare de 3.500 de euro.

Focusul dedicate regizoarei italiene Grazia Tricarico va fi difuzat duminică, 9 octombrie, de la ora 16.00 la Cinema Timiş.

Anul acesta, focusul pe ţară se îndreaptă către Portugalia. Cele şase scurtmetraje vor fi difuzate vineri, de la ora 18.00, la Cinema Timiş.

Şcoala invitată în acest an este Şcoala Internaţională de Cinematografie şi Televiziune (EICTV) din Cuba. Selecţia prezentată va cuprinde cinci scurtmetraje, prezentate duminică, de la ora 14.00, la Cinema Timiş.

Festivalul invitat anul acesta este "ShortWaves” din Poznań, Polonia. Directorul artistic Szymon Stemplewski va prezenta anul acesta, la Timişoara, patru scurtmetraje, sâmbătă, de la ora 16.00 la Cinema Timiş.

Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 22,00, la Sala 2 a TNT va avea loc proiecţia specială a filmului "Semnul lui Zorro” (1920), primul film care înfăţişează aventurile lui Zorro. Proiecţia va fi însoţită de acompaniamentul live al muzicii polonezilor de la Space Lovers, una dintre cele mai energetice şi atractive trupe de pe scena muzicii poloneze moderne.

Pe toată durata festivalului, la Casa Artelor, va avea loc atelierul Timishort Film Lab, ce are ca scop promovarea educaţiei cinematografice în mediul local si naţional. Participanţii la proiect iau contact cu traineri de top, dar şi cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, de la idee la realizare.

Tot pe toată durata festivalului, la Sala 2 a TNT va avea loc expoziţia foto “Omul Cameleon”, semnată de Cristian Radu Tanţa. La Casa Artelor va avea loc o altă expoziţie foto, semnată de Daniela Schinderman şi intitulată “Oculus”. Cele două expoziţii au ca scop promovarea unor artişti locali în cadrul unor evenimente conexe.

La Timishort 2016 vor avea loc şi două dezbateri:  “Cum cinema-ul modelează societatea”, vineri, de la ora 11.30, la Casa Artelor şi ”Influenţele Culturale ale Cinema-ului”, duminică, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 12.00. 

Abonamentele care conferă accesul la toate evenimentele Timishort 2016 se pot procura joi, la Cinema Timiş, în număr limitat de 150 de bucăţi. Preţul unui abonament este de 30 lei.

Biletele pot fi achiziţionate înainte de fiecare proiecţie la cele două spaţii, Cinema Timiş şi Sala 2 a TNT. Preţul unui bilet este de 5 lei/ calup. 

Cinefilii au acces liber la petrecerile festivalului, pentru a-i cunoaşte pe membrii juriului, regizorii invitaţi şi echipa festivalului.

La filmul de deschidere al festivalului, proiecţiile dedicate copiilor şi Ceremonia de premiere a festivalului au intrare liberă. Biletul la proiecţia filmului mut “The Mark of Zorro” cu acompaniament muzical live al trupei Space Lovers (Polonia) costă 10 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.