Conceptual Lab va acorda anul acesta, la TIFF, Bursa „Alex. Leo Şerban”, în valoare de 2.500 de euro, iar pentru prima dată iniţiativa dedicată tinerilor jurnalişti şi criticilor de film se adresează şi regizorilor şi scenariştilor. Festivalul va prezenta cele mai bune producţii bulgăreşti din ultimii doi ani şi câteva dintre titlurile de top ale cinematografiei sovietice în cadrul secţiunilor Focus Bulgaria şi Amintiri din URSS (Back in the USSR), iar proiecţii-performance, cu filme horror underground sau producţii de un gust discutabil, vin de la Shockproof Film Festival din Praga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laboratorul de idei va oferi, în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, şi o menţiune specială în valoare de 1.000 de euro unui actor român.

„România are o tradiţie extraordinară în avangardă, a produs dintotdeauna oameni de cultură şi artişti extraordinari. Aici există încă destulă puritate, nu a fost totul atins de spiritul comercial. Consider că filmul românesc este excepţional şi că tinerii creatori merită încurajaţi”, a transmis Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Aflată la a patra ediţie, Bursa „Alex. Leo Şerban” a fost acordată pentru prima dată în 2012 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în memoria unuia dintre cei mai importanţi critici de film români ai ultimelor două decenii. 

Conceptual Lab, un proiect al Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană, a oferit, în 2017, la TIFF, premiul pentru „cea mai bună interpretare” şi a avut o implicare considerabilă în dezvoltarea secţiunii InfiniTIFF – zona experimentală dedicată noilor forme de storytelling.

Câştigătorii de până acum ai Bursei „Alex. Leo Şerban” sunt criticul de film Cătălin Olaru, jurnalista Florentina Ciuverca, devenită ulterior director de comunicare al TIFF, şi criticul de film Andrei Rus.

Înscrierile pentru ediţia de anul acesta au fost făcute până pe 12 martie, iar câştigătorul va fi anunţat în timpul celei de-a 17-a ediţii a TIFF.
Menţiunea specială va fi acordată în cadrul galei de închidere a festivalului.

Pentru cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania organizatorii au pregătit programele Focus Bulgaria şi Amintiri din URSS (Back in the USSR), în cadrul cărora vor fi prezentate filme-cult ale anilor ’80 şi producţii recent premiate în marile festivaluri internaţionale.

O secţiune interactivă va fi „Carte Blanche Shockproof Film Festival”. Graţie intervenţiilor ireverenţioase operate live de echipa festivalului ceh, filmele capătă o a patra dimensiune şi spectacolul nu va fi doar pe ecran, ci şi în sală.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc anul acesta între 25 mai şi 3 iunie, la Cluj-Napoca. El este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.