Una dintre scenele simbol ale capodoperei lui Ingmar Bergman, "Persona" a fost refăcută pentru posterul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu celebrele actriţe Maia Morgenstern şi Oana Pellea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este nu doar un omagiu adus legendarului cineast suedez, căruia TIFF (25 mai-3 iunie) îi dedică în acest an o retrospectivă la 100 de ani de la naştere, şi capodoperei sale incontestabile, supranumită "Muntele Everest al analizei cinematografice", ci şi o campanie vizuală în linia celor cu care festivalul de la Cluj şi-a obişnuit deja publicul.

Înfruntarea pe muchie de cuţit dintre o actriţă refugiată în muţenie (Liv Ullmann) şi infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul filmului în alb-negru regizat de Bergman în 1966.

În 2018, Maia Morgenstern şi Oana Pellea recreează una dintre scenele-cheie din "Persona", emblematică pentru relaţia de interdependenţă dintre cele două personaje şi vampirizarea psihologică despre care vorbeşte filmul. Este o interpretare reverenţioasă, în care transferul de personalitate ia forma unei veritabile relaţii vampirice.

"Am acceptat propunerea TIFF-ului din trei motive: este un festival pe care l-am admirat şi sprijinit încă de la prima ediţie, îl ador pe Ingmar Bergman şi o ador pe Maia. M-a încântat rezultatul final şi m-a convins încă o dată că am avut dreptate să accept această provocare", spune Oana Pellea.

"E paradoxal", adaugă Maia Morgenstern. "Pentru mine s-a închis un cerc. Coincidenţa face că m-am întâlnit mai întâi cu scenariul de la "Persona" când, în facultate, mi-am dat o restanţă la actorie cu o scenă din acest mare film - pe care abia ulterior l-am văzut. Să recreez acum cu Oana această secvenţă-citat, apropiindu-ne cu tot umorul, gingăşia, reverenţa şi curajul de "Persona", a fost o incursiune esenţială  în dragostea pentru cinema şi pentru această meserie. Cu atât mai importantă cu cât ea a fost prilejuită de TIFF, un festival ca o mare sărbătoare care înseamnă întâlnirea - la mine acasă - cu autorii de film. Cu marii maeştri, dar şi cu cei aflaţi la început de drum”.

În clipul oficial TIFF 2018, care va fi lansat în curând pe pagina de Facebook a festivalului, cele două actriţe îndrăgite din România apar pentru prima dată împreună pe marele ecran, în regia fraţilor Anton şi Damian Groves, de la Studioset, implicaţi pentru a cincea oară în campania de imagine a celui mai important eveniment dedicat filmului în România.

Spotul a fost produs de Adriana Răcăşan şi Libra Film, filmările şi şedinţa foto pentru posterul acestei ediţii au avut loc la Studio 82, iar Ana Light&Grip şi Cutare Film au asigurat echipamentele şi aparatura de filmare.

Autorul fotografiei inspirate de afişul filmului "Persona" este Cosmin Bumbuţ, grafica posterului este realizată de Andrei Pastuhov - art director TIFF, iar imaginea clipului este semnată de directorul de imagine Andrei Oană. Ţinutele actriţelor au fost realizate de pictorul de costume Nicole Cârnu, machiajul a fost asigurat de Natalia Clima, iar hair styling-ul de Sebastian Serghe. Montaj: Bogdan Orcula. Postproducţie: Călin Bogdacenco. Muzica: Ştefan Crişan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.