Thierry Frémaux, directorul Institutului şi al festivalului Lumière şi delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, şi cineastul Bertrand Tavernier îndeamnă, printr-o scrisoare deschisă, la sprijinirea sălilor de cinema.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frémaux şi Tavernier, duo-ul din spatele Institutului Lumière şi al festivalului de la Lyon, au transmis luni: „De miercuri, vânzările de bilete în cinematografele din Franţa au început să fiarbă. Desigur, nu au ajuns la nivelul obişnuit, dar asta nu ar trebui să ne surprindă deorece poate fi cu uşurinţă explicat. Nu se întâmplă asta pentru că filmele au fost complet absente (de pe ecrane, n.r.), dar acele două luni au fost probabil necesare pentru ca activitatea să fie reluată”.

Cinematografele franceze au fost redeschise pe 22 iunie, după aproximativ trei luni, însă abia acum încasările încep să crească, odată cu lansarea „Tenet” al lui Christopher Nolan, care a generat weekendul trecut, la debut, 6,7 milioane de dolari.

„Odată cu începutul lunii septembrie, totul ne face să credem, cu noi filme ce urmează, că cinefilii vor reveni în săli de asemenea. Acest nou început ne va permite să avem o idee asupra perspectivelor reale ale difuzorilor, distribuitorilor, producătorilor şi autorilor. Aceste perspective se află în mâinile noastre”.

Frémaux şi Tavernier (cunoscut pentru filme ca „Un dimanche à la campagne” şi „La vie et rien d'autre”) au mai afirmat că, în ciuda predicţiilor alarmiste, „cinema-ul încă există, nu ne-a părăsit vreodată”.

„Platformele ne aduc un nou tip de televiziune, ele coexistă la fel de mult cum a făcut-o cea tradiţională cu cinema-ul. Sper că vom vorbi despre ele şi peste 125 de ani, vârsta cinematografului Lumière în 2020”, se mai arată în scrisoare, referire la vechimea sălilor de cinema.

Festivalul Lumière, dedicat moştenirii cinematografiei, va avea loc între 10 şi 18 octombrie, la Lyon, şi aici vor fi prezentate câteva filme care poartă marca ediţiei de anul acesta a Cannes FF. 

Premiul Lumière va fi acordat fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne , care au câştigat de două ori trofeul Palme d’Or şi, cel mai recent, au primit premiul pentru regie pe Croazetă pentru „Le Jeune Ahmed”, în 2019.

Lineup-ul festivalului va fi anunţat curând.

„Vrem să ne exprimăm optimismul şi convingerile, să demonstrăm spiritul combativ pe care trebuie să îl avem pentru a ne recâştiga toată energia şi să înţelegem noua lume care ne înconjoară”, au mai spus cei doi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.