Actriţa americană Susan Sarandon şi-a prezentat scuze şi a recunoscut o "greşeală teribilă", la zece zile după ce a fost concediată de agenţia sa din cauza comentariilor sale controversate despre evrei, făcute la o demonstraţie de susţinere a Palestinei la New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am participat recent la o manifestaţie alături de diverse grupuri de activişti care urmăreau să sublinieze urgenţa de a răspunde la criza umanitară din Gaza şi de a cere o încetare a focului", a scris ea în preambulul declaraţiei sale publicate vineri.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Susan Sarandon (@susansarandon)

În urma tensiunilor crescânde din ultimele luni legate de conflictul israeliano-palestinian, care au dus la o explozie a actelor antisemite atât în Statele Unite, cât şi în Franţa, starul din "Thelma & Louise" a declarat în cadrul evenimentului că "mulţi oameni se tem să fie evrei în acest moment, iar acest lucru le dă o idee despre cum este să fii musulman în această ţară".

Tocmai aceste comentarii au făcut obiectul multor reacţii indignate. Aviva Klompas, fostă redactor de discursuri pentru delegaţia israeliană la ONU, a considerat că Susan Sarandon a explicat că "evreii americani au meritat-o - că nu avem dreptul de a trăi liberi de hărţuire şi atacuri". UTA, agenţia de talente care o reprezentase pe Susan Sarandon, a reziliat şi ea contractul. La această frază revine actriţa: "Această formulare a fost o greşeală teribilă, deoarece implică faptul că până acum evreii nu au cunoscut persecuţia. Realitatea este opusă", a scris ea.

"După cum ştim cu toţii, de la secole de opresiune şi genocid în Europa până la împuşcăturile de la Tree of Life din Pittsburgh (atac care a vizat o sinagogă în timpul căreia au murit 11 persoane în 2018, n.r.), evreii sunt de mult timp familiarizaţi cu discriminarea şi violenţa comise din cauza religiei, iar acest lucru continuă şi astăzi", continuă ea, înainte de a concluziona: "Regret profund că am minimalizat această realitate şi că am jignit oamenii cu acest comentariu".

Teroriştii din Hamas, organizaţia islamistă care controlează Gaza din 2007, au reuşit să pătrundă pe teritoriul israelian la 7 octombrie. Cel puţin 1.200 de persoane, inclusiv 40 de cetăţeni francezi, au fost ucise în masacrul din acea dimineaţă. Aproximativ 240 de ostatici au fost luaţi.

Ca represalii, statul evreu şi-a intensificat atacurile asupra Gaza. Potrivit Hamas, aceste lovituri au ucis peste 15.000 de persoane, majoritatea civili. În ultimele zile, mai mulţi ostatici israelieni au fost eliberaţi în schimbul prizonierilor palestinieni, în cadrul unui armistiţiu care s-a încheiat vineri dimineaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.