Doar 22% dintre lungmetrajele europene realizate între anii 2015 şi 2018 au fost regizate de femei, arată un studiu al European Audiovisual Observatory.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cât priveşte serialele, aici procentul regizoarelor este de 19%.

Femeile au fost ceva mai bine reprezentate în sectorul scenaristic - cu 25% dintre filme şi 34% dintre seriale.

Dintre toate filmele scrise de cel puţin o femeie, 67% au fost scrise în echipă. În 87% din cazuri, a fost vorba despre un coleg bărbat.

Analiza arată că documentarul este genul în care au fost realizate cele mai multe filme de echipe conduse de femei - cu 25% atât în ceea ce priveşte regia, cât şi scenariul.

Între 2015 şi 2019, doar 18% dintre filmele europene au fost regizate de femei, fără ca pe parcursul anilor să fie înregistrată o evoluţie semnificativă. 

Pentru analiza în cazul lungmetrajelor a fost folosită baza de date Lumiere a EAO, iar pentru producţiile de televiziune, cea oferită de Plurimedia, care cuprinde seriale şi filme europene, difuzate sau disponibile online între 2015 şi 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.