Peste 100 de persoane, printre care s-au aflat numeroşi copii, dar şi părinţi şi vârstnici, au participat duminică seară în Parcul Herăstrău din Bucureşti la ”Bătaia cu Flori”, un eveniment creat pentru a marca prietenia şi apropierea dintre oameni, ce a avut o durată de aproximativ un sfert de oră şi a fost organizat în cadrul Zilelor Bucureştiului 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul ”Bătaia cu flori” a început în jurul orei 17.30 cu un grup de aproximativ 30 de studenţi de la UNATC, îmbrăcaţi în costume de epocă din perioada interbelică, care s-au aşezat pe două rânduri, formând astfel un culoar între ei. 

Studenţii au aruncat garoafe, crizanteme şi alte flori în acel culoar, regula fiind ca persoanele care prindeau florile din zbor să le ofere mai departe, în semn de prietenie.

O mamă care a participat la eveniment alături de fiul şi soţul ei a venit pregătită pentru ”bătaie” cu un buchet de garoafe, pe care a cheltuit suma de 7 lei, şi a mărturisit că nu cunoştea regulile de desfăşurare a evenimentului. 

”Este interesant, am înţeles că este un obicei foarte vechi, de la sfârşitul anilor 1800 (din 1890, n.r.), cu o semnificaţie aparte. Am înţeles că domniţele aruncau cu flori din trăsuri”, a declarat acea femeie, adăugând că fiului ei îi va da voie să arunce doar cu petale, pentru a nu se zgâria cu tulpinile florilor.

Deşi cei mai mulţi dintre participanţi s-au bucurat de eveniment, alţii au fost mai degrabă iritaţi de haosul creat. 

”Ar fi fost mai frumos ca oamenii să fi înţeles regulile evenimentului. Ideea era să oferi flori, nu să le iei acasă”, a spus o altă doamnă care a participat la ”Bătaia cu flori”. 

Totuşi, alţi participanţi nu au fost deloc de agitaţia creată şi au spus că evenimentul a fost distractiv şi deloc periculos pentru copii.

Bătaia cu flori din Parcul Herăstrău (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)
Bătaia cu flori din Parcul Herăstrău (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)

”Am venit special pentru bătaia cu flori, să vedem ce se întâmplă. A fost foarte distractiv. A fost un moment de prietenie şi de apropiere între oameni. Nu am adus flori de acasă”, au spus doi tineri din mulţime.

După eveniment, mai multe persoane au rămas în Parcul Herăstrău pentru a asista la concertul care se desfăşoară duminică diseară în acelaşi spaţiu şi pentru a se fotografia cu studenţii de la UNATC, costumaţi în boieri şi domniţe din perioada interbelică.

La câteva minute după încheierea evenimentului ”Bătaia cu flori”, petalele şi tulpinile florilor strivite de participanţi, care au rămas neadunate de copii, au fost măturate de o echipă de la serviciul de salubrizare. 

Deşi multe persoane au venit în Parcul Herăstrău special pentru ”Bătaia cu flori” şi pentru programul muzical de după acest eveniment, ce include un recital al actriţei şi cântăreţei Maria Buză, altele au venit doar pentru a se relaxa şi a face o plimbare de duminică. 

”Am venit doar să ne relaxăm. Nu ştim ce include programnul”, au spus două tinere care purtau pe cap coroniţie cu flori, cumpărate de la târgul organizat în Parcul Herăstrău cu ocazia Zilelor Bucureştiului. 

Spectacolul muzical din Herăstrău continuă până la ora 22.00 .

La ora transmiterii acestor informaţii, Parcul Herăstrău este în continuare plin de oameni, care se plimbă, dansează şi fredonează melodiile interpretate pe o scenă amenajată aproape de intrararea dinspre Piaţa Charles de Gaulle. 

”Bătaia cu flori” este un obicei ce datează din anul 1890. Iniţial se serba în Duminica Floriilor, după care, în perioada interbelică, a fost celebrat pe 10 mai, de ziua regalităţii. Cu acea ocazie, oamenii ieşeau în stradă, aruncând cu flori unii în alţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.