Ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock a mărturisit, la radio LBC, că s-a inspirat din lungmetrajul "Contagion" (2011) al lui Steven Soderbergh pentru a pune la punct strategia de vaccinare în Marea Britanie, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul prezintă parcursul perfid şi brutal al unui virus provenit din Hong Kong, responsabil de o epidemie mondială. 

Dacă ficţiunea pare asemănătoare cu realitatea, mai presus de toate procesul implementat pentru combaterea epidemiei este cel care a atras atenţia lui Hancock: "Se poate observa că momentul de cea mai mare tensiune în jurul programului de vaccinare nu este înainte de desfăşurarea sa - când oamenii de ştiinţă şi producătorii lucrează împreună într-un ritm rapid - ci atunci când trebuie să se stabilească o ordine în ceea ce priveşte prioritatea", a explicat el. 

Ministrul a precizat că el a "insistat să comandăm suficient pentru ca fiecare adult să aibă cele două doze". "Am cerut şi foarte devreme sfaturi ştiinţifice cu privire la prioritizare şi ne-am prezentat proiectul publicului pentru prima dată în august sau septembrie, astfel încât să nu existe o mare dezbatere cu privire la ordinea referitoare la prioritate", a detaliat el la radioul britanic. 

Într-un interviu acordat postului ITV, Matt Hancock a explicat că "a văzut filmul, care este bazat pe sfaturi epidemiologice foarte serioase" şi face referire la polemica din jurul vaccinului grupului farmaceutic AstraZeneca. 

Acuzat, săptămâna trecută, că nu vrea să folosească fabricile de producţie britanice pentru vaccinuri cu destinaţia Europa, Hancock a spus: "Unul dintre lucurile pe care le-am făcut, la începutul pandemiei, a fost să insistăm asupra faptului că, pe măsură ce avem vaccinul, susţinut de la început de guvern, producţia britanică îi va proteja în primul rând pe britanici. Ca ministru al Sănătăţii, este datoria mea". 

Lansată în luna decembrie, campania de vaccinare este, pentru moment, un succes. Britanicii au fost primii din lume care au aprobat un vaccin şi miercuri a fost depăşit pragul de 10 milioane de persoane care au primit prima doză. Ceea ce constituie "o etapă foarte semnificativă", a scris Matt Hancock pe Twitter.

Marea Britanie, unde pandemia a cauzat mai mult de 108.000 de morţi şi Anglia, care este în izolare strictă din 4 ianuarie, mizează în special pe această campanie de vaccinare pentru a scoate ţara din letargie.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.