Muzicieni de top printre care Sting, Elvis Costello şi Philip Glass vor susţine un concert-tribut la Motreal, după un an de la moartea legendarului Leonard Cohen, a anunţat luni familia muzicianului, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 6 noiembrie, pe arena Bell Centre din Montreal va avea loc concertul-tribut, la care este aşteptat şi prim-ministrul Justin Trudeau.  

Costello şi Sting, la fel ca Leonard Cohen, sunt doi dintre cei mai buni cantautori, cunoscuţi pentru sensibilitatea lor literară, în timp ce Glass este printre cei mai influenţi compozitori. 

Printre cei care se vor alătura lor se numără şi k.d. lang şi Feist, Lana Del Rey, Damien Rice şi Wesley Schultz, care este solistul The Lumineers.

Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani în locuinţa din Los Angeles, pe 7 noiembrie anul trecut, cu o zi înainte de victoria în alegeri a lui Donald Trump. 

Cohen a devenit cunoscut în anii 1960 ca poet, scriitor şi compozitor. Interesul său primar a fost literatura, însă atenţia publicului a fost atrasă de muzica sa, odată cu stabilirea la New York. Primul său album, ”Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat în 1967 şi a devenit un disc-cult.

Influenţa lui Cohen în muzică a fost asemănată cu cea a lui Bob Dylan şi Joni Mitchell.

Leonard Norman Cohen, născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, şi-a lansat primul volum de poezii la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963. Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti.

În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său ”Old Ideas”.

Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

Artistul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.