Filmul ”Sieranevada”, al patrulea lungmetraj semnat de Cristi Puiu, a fost proiectat luni seară pentru prima dată în Bucureşti, în prezenta regizorului, a producătoarei Anca Puiu şi a actorilor Dana Dogaru şi Mimi Brănescu. Despre lucrul la filmul său, Cristi Puiu a spus că cele mai mari greutăţi le-a întâmpinat privind strângerea de bani. Distribuţia bogată şi cele 42 de zile de filmări au făcut ca regizorul să afirme că se gândeşte ca viitorul său film să aibă un singur personaj, care să stea în pat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sieranevada”, propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru un film într-o limbă străină, îi are în distribuţie pe Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache şi Andi Vasluianu.

Drama a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, a participat în numeroase festivaluri europene, şi s-a bucurat de critici favorabile. 

Realizată în perioada 2012 - 2016, ”Sieranevada” are un buget estimat la 1,4 milioane de euro. ”La invitaţia directorului Festivalului de la Sarajevo, care mi-a spus că vrea să producă un film de-al meu, m-am apucat să scriu. Nu aveam decât o idee. M-am apucat, apoi a trebuit tradus în croată, l-am depus la CNC-ul din Bosnia, apoi, s-a alăturat şi Lucian Pintilie proiectului”, a povestit Cristi Puiu.

Proiectului s-au alăturat producători din Macedonia, Croaţia şi Franţa. ”Sieranevada” a fost depus şi la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) autohton şi la Eurimages. ”Se adună greu banii, iar eu eram stigmatizat după «Aurora». Compania de distribuţie Wild Bunch a spus că să nu dureze filmul mai mult de 2 ore, 2 ore şi 20. Am spus: Da, sigur. Apoi lucrurile s-au complicat. Apariţia producătorului croat a însemnat introducerea unui personaj - aşa am inventat povestea croatei -. Ei au dat bani, dar au spus că vor ceva în film. S-au adăugat povestea costumului şi slujba - nu am putut să tai - şi aşa a ajuns filmul la durata pe care o are (2 ore şi 53 de minute, n.r.)”, a mai spus regizorul.

La puţin timp după încheierea filmărilor, actorul Sorin Medeleni a murit, iar Cristi Puiu spune că el a văzut o parte din montaj. ”Semăna cu taică-miu. I-am spus asta de mai multe ori”.

Despre distribuţie şi modul de lucru, regizorul a precizat că procesul a fost unul dificil. ”A fost foarte, foarte greu. A fost dificil cu vizualul. Am zis că data viitoare voi face un film cu un singur personaj, care stă în pat”, a spus el.

Filmările au avut loc în Bucureşti, în cartierele Colentina şi Drumul Sării, iar montajul a fost realizat în 180 de zile.

Despre coloana sonoră, Cristi Puiu spune că trebuia să reflecte copilăria sa sau să fie compusă din piese care au marcat anumite perioade. 

Actriţa Dana Dogaru a povestit că a dat casting pentru toate rolurile din film, iar Cristi Puiu a fost cel care a decis că i se potriveşte partitura mamei lui Lary, personaj principal, interpretat de Mimi Brănescu.

Dana Dogaru şi Mimi Brănescu (Foto: Inquam Photos/ Marius Dumbrăveanu)
Dana Dogaru şi Mimi Brănescu (Foto: Inquam Photos/ Marius Dumbrăveanu)

”Orice experienţă cu Cristi Puiu nu are decât să ne bucure, deşi e chinuitor pentru că nu putem fura, face ceea ce este mai uşor. Trebuie să visezi scenariul şi să fii personajul non-stop”, a mai spus ea.

În ceea ce-l priveşte pe Mimi Brănescu, întruchiparea personajului a fost destul de grea. ”Am relaţionat greu cu personajul. Cristi, doamna Dana, doamna Ciontea şi domnul Râlea m-au ajutat mult. Nu ştiam dacă pot să plâng în faţa aparatului şi a întregii echipe”, a afirmat actorul.

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Pelicula ”Sieranevada” va intra pe marile ecrane româneşti vineri şi va avea proiecţii de gală în 30 de oraşe, între care se numără Iaşi, Arad, Constanţa, Cluj-Napoca, Botoşani, Gura Humorului, Oneşti, Slobozia şi Turda. 

Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, a debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa.

În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.