”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” al trupei The Beatles a împlinit 50 de ani, iar oraşul natal al formaţiei, Liverpool, sărbătoreşte cu focuri de artificii şi picturi murale inpirate de cele 13 cântecele incluse pe album.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Sgt. Pepper at 50: Heading for Home este un tribut adus albumului definitoriu al formaţiei britanice.

”Este uimitor să vezi cum oraşul nostru natal celebrează albumul în acest fel”, a transmis Paul McCartney. ”Este emoţionant să vezi, după atâta timp, ce înseamnă «Sgt. Pepper» pentru atât de mulţi oameni”.

Considerat primul album-concept, discul experimental a fost lansat de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr în mai 1967 şi în luna iunie a aceluiaşi an, în Statele Unite.

Festivalul din Liverpool a debutat cu un foc de artificii realizat de veteranul pirotehnist Christophe Berthonneau, care s-a ocupat, între altele, de show-ul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006.

El a fost inspirat de clasicul ”Lucy in the Sky with Diamonds”, a treia piesă de pe albumul aniversat.

Fiecare dintre cele 13 melodii a inspirat câte o lucrare de artă. Realizate de artişti internaţionali, picturile murale au apărut în Liverpool în timpul festivalului care a început săptămâna trecută şi se va încheia pe 16 iunie.

Jeremy Deller, laureat al Turner Prize, artista americană Judy Chicago, cunoscută pentru viziunile sale feministe,  artista de cabaret Meow Meow se numără printre cei care au reimaginat cântecele.

Deller s-a inspirat din "With a Little Help from my Friends" şi lucrarea sa este centrată pe Brian Epstein, manager al grupului, care a murit în august 1967.

”Era cel mai bun prieten al lor. Esra unul dintre puţinii în care puteau avea încredere şi avea grijă de ei”, a declarat Deller pentru AFP.

Muralul gigant realizat de Chicago a fost inspirat de ”Fixing a Hole” şi reprezintă capetele celor patru membri ai formaţiei înconjurate de cercuri colorate. Lucrarea este semnată ”Four Lads From Liverpool”.

”Am celebrat perioada pe care au reprezentat-o: schimbare, agitaţie”, a spus ea.

Primarul Liverpool, Joe Anderson, a afirmat că festivalul interpretează ceea ce albumul ”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” înseamnă pentru oraş în 2017.

The Beatles aduce oraşului Liverpool, anual, aproximativ 80 de milioane de lire sterline, iar expoziţia permanentă The Beatles Story atrage 280.000 de vizitatori în fiecare an.

The Beatles a fost înfiinţată în anul 1960, în Liverpool, şi a devenit celebră în formula John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. Formaţia este considerată cea mai influentă din zona muzicii rock. Cele 27 de albume de studio, 52 de compilaţii şi 4 albume live au fost vândute peste 180 de milioane de copii în întreaga lume. Trupa, care s-a destrămat în 1970, a fost recompensată cu 10 premii Grammy, dar şi cu un Oscar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.