Serialul rusesc „Muntele Morţii: Misterul Diatlov/ Dead Mountain: The Dyatlov Pass Incident”, care are în centru unul dintre marile mistere ale secolului XX, sursă de conspiraţii şi scenarii care oscilează între KGB, experimente militare, Yeti şi extratereştri, va fi disponibil pe platforma TIFF Unlimited începând cu 21 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul episod dintre cele 8 va fi disponibil gratuit, fără cont de abonat, pe 21 noiembrie, de la 19:00. Câte două episoade vor fi lansate apoi în fiecare duminică, doar pentru abonaţi.

Într-o noapte din februarie 1959, într-o trecătoare din Munţii Ural, nouă alpinişti experimentaţi şi-au tăiat corturile din interior şi au fugit aproape dezbrăcaţi din tabăra lor, pe un ger cumplit, corpurile lor fiind găsite, săptămâni mai târziu, în poziţii ciudate şi cu răni inexplicabile. Ancheta autorităţilor sovietice a dezvăluit prea puţine detalii, misterul morţii lor declanşând nenumărate teorii: o avalanşă, vârtejuri de zăpadă, experimente militare, Yeti şi extratereştri.

Pentru a reface pas cu pas acest caz celebru, echipa serialului „Muntele Morţii: Misterul Diatlov”, creat de Ilya Kulikov, a avut acces la dosarele anchetei din anii 1950, inclusiv la cele clasificate ale KGB, dar şi la cele care au reluat investigaţiile în deceniile care au urmat, precum şi la jurnalele celor decedaţi.

Thriller-ul îl urmăreşte pe maiorul KGB Oleg Kostin (jucat de Piotr Fiodorov), care vine în oraşul Ivdel să investigheze misteriosul caz şi experimentează flashback-uri bizare, care îl duc înapoi în războiul ce i-a marcat definitiv viaţa. În paralel, serialul reface traseul pe care grupul de studenţi l-a avut pe munte, drum însoţit de la bun început de evenimente ciudate, uneori mistice, care prevestesc răul.

Pentru a sublinia aceste două drumuri diferite, directorul de imagine Pavel Kostomarov (colaborator al cineastului Sergei Loznitsa) a filmat scenele diferit, în color şi alb-negru, folosind echipament digital, dar şi peliculă.

„Muntele Morţii: Misterul Diatlov” a primit 13 nominalizări la premiile APKiT (Asociaţia Producătorilor de Film şi TV din Rusia) şi a câştigat patru trofee: pentru scenariu, efecte speciale, sound design şi cel mai bun actor - Piotr Fiodorov. În alte roluri apar actorii ruşi Egor Beroev, Evgenii Antropov, Irina Lukina şi Masha Matsel.

Pe platforma TIFF Unlimited, în exclusivitate în România, poate fi vizionat un alt serial rusesc premiat, „Şase locuri goale/ Six Empty Seats/ Polet”, declarat cel mai bun serial la festivalul Serial Killer în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.