Acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui Harvey Weinstein sunt în creştere, astfel că miercuri şase femei au intentat proces colectiv la Tribunalul Federal din New York împotriva producătorului şi a fostei sale companii, acuzând că sistemul care le-a expus la abuzurile lui Weinstein seamănă cu crima organizată, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Harvey Weinstein este un prădător. Bob (Weinstein) ştia asta. Conducerea companiei ştia. Avocaţii ştiau. Detectivii particulari ştiau. Hollywood-ul ştia. Noi ştiam. Acum ştie toată lumea", au spus reclamantele într-un comunicat de presă. 

Cele şase sunt Louisette Geiss, Katherine Kendall, Zoe Brock, Sarah Ann Masse, Melissa Sagemiller şi Nannette Klatt.

"Am privit cu oroare, uimire, cu mândrie şi recunoştinţă în ultimele două luni cum femeile (şi bărbaţii) din toată lumea au ieşit în faţă şi au dezvăluit abuzurile şi pe hărţuitorii lor. Suntem alături de toţi acei oameni curajoşi care au ieşit din întuneric. Prădătorii cresc în umbră. Doar nedezvăluindu-le secretele îi lăsăm să scape", se mai arată în comunicat. 

Procesul, condus de cabinetul de avocatură Hagens Berman şi Armenta Law Firm, urmăreşte să extindă procedurile colective, şi să apere victimele lui Weinstein, care ar putea fi de ordinul sutelor. 

"Comportamentul lui Weinstein nu ar fi putut să se desfăşoare fără ajutorul altora", se arată în cererea formulată la tribunal.  

Potrivit The New York Times (NYT), cel puţin opt agenţi de la Creative Artists Agency ştiau că Weinstein a hărţuit sexual şi a ameninţat cliente. Totuşi, agenţia a continuat să colaboreze cu producătorul, trimiţând actriţe să îl întâlnească, scrie Variety.com.

Cele 14 capete de acuzare includ influenţarea martorilor, fraudă, abuz, reţinere, precum şi cauzarea intenţionată de suferinţă emoţională. 

Inculpată în proces a fost numită şi compania-soră a fraţilor Weisntein, Miramax, precum şi consiliul de administraţie al Weinstein Co. 

Scandalul „Weinstein” a început pe 5 octombrie, după ce The New York Times şi The New Yorker au publicat articole în care mai multe femei îl acuzau pe producător de hărţuire sexuală. Între ele, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow şi Angelina Jolie, Cara Delevingne, fotomodele şi angajate ale lui Harvey Weinstein. În plus, alte femei, între care se numără Rose McGowan, îl acuză de viol.

Producătorul a fost concediat din Weinstein Co., după ce anunţase că se retrage pentru o perioadă nedeterminată de la cârma firmei pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele lui, Bob. Harvey Weinstein a demisionat apoi din consiliul de conducere al companiei.

Mai mulţi laburişti, membri ai Parlamentului, i-au cerut prim-ministrului Theresa May să retragă titlul de Comandor al Imperiului Britanic pe care producătorul Harvey Weinstein l-a primit în 2004.

Soţia lui Harvey Weinstein, Georgina Chapman, cofondatoare a brandului de lux Marchesa, a anunţat, pe 10 octombrie, că se desparte de producător, pentru „acţiunile sale de neiertat”.

Emmanuel Macron a spus că a început procedurile de retragere a Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare acordat în 2012 lui Harvey Weinstein.

BAFTA (British Film Academy of Film and Television Arts) i-a retras producătorului statutul de membru. În plus, consiliul Academiei de Film Americane a votat „cu mult peste majoritatea de două treimi care era necesară” pentru ca lui Harvey Weinstein să îi fie retras titlul de membru. El a fost dat afară din rândul membrilor Sindicatului Regizorilor Americani (DGA) şi ai The Television Academy.

Producţiile cinematografice la care a lucrat Harvey Weinstein însumează peste 300 de nominalizări la Oscar şi 81 de premii oferite de Academia de Film Americană. El a primit un premiu Oscar pentru filmul ”Shakespeare in Love”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.