Saroj Khan, coregraf emblematic la Bollywood cunoscută pentru colaborări cu actriţele Madhuri Dixit şi Sridevi, a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unor probleme cardiace, după ce a fost internată în spital la Mumbai, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născută Nirmala Nagpal, Khan a debutat în calitate de coregraf asistent în 1960 cu "Kalpana", făcându-şi debutul coregrafic cu "Greeta Mera Naam" (1974). 

În anii 1980 şi 1990 a devenit un nume de referinţă în India pentru colaborările cu Madhuri Dixit şi Sridevi.

Proiectele ei cu Dixit includ "Tezaab", "Beta" şi "Khalnaayak", iar cu Sridevi cele mai bune colaborări au fost la "Mr. India", "Nagina" şi "Chandni". 

Una dintre cele mai cunoscute creaţii ale lui Khan a fost "Devdas", care a avut premiera în 2002 la Cannes, şi la care a lucrat împreună cu Dixit şi Aishwarya Rai-Bachchan.

Khan a colaborat la peste 300 de filme şi a realizat coregrafia la mai mult de 2.000 de cântece. 

Ea a câştigat de trei ori Premiul naţional pentru film al Indiei pentru coregrafia la producţiile "Devdas", "Sringaram" şi "Jab We Met". A fost recompensată cu Premiul american pentru coregrafie de două ori pentru creaţia ei la "Hum Dil Che Chuke Sanam" şi a fost nominalizată la Oscar pentru "Lagaan: Once Upon a Time in India". 

Ultimul ei proiect a fost în 2019 "Kalank". 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.