Şapte producţii româneşti, între care patru documentare, au fost selectate în competiţiile Festivalului de Film de la Sarajevo 2020, care va avea loc între 14 şi 21 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La cea de-a 26-a ediţie a festivalului concurează, în total, 49 de filme în cele patru competiţii: lungmetraj ficţiune, documentar, scurtmetraj şi film studenţesc.

Vor avea loc 29 de premiere mondiale, 6 internaţionale, 2 europene, 11 regionale şi una pentru Bosnia şi Herţegovina.

Potrivit site-ului competiţiei, echipa de selecţie a Sarajevo IFF a vizionat 750 de producţii înscrise - 130 de lungmetraje de ficţiune, 220 de documentare, 250 de scurtmetraje şi 150 de filme studenţeşti.

Festivalul este deschis cineaştilor şi producţiilor din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Macedonia de Nord, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.

În cadrul competiţiei de lungmetraje de ficţiune vor fi acordate patru premii: cel mai bun film (16.000 de euro), cel mai bun regizor (10.000 de euro), cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor (câte 2.500 de euro).

Aici, România va fi reprezentată de „Otto Barbarul”, regizat de Ruxandra Ghiţescu (România, Belgia, 2020), film ce va avea premiera mondială.

În competiţia de documentare, vor fi acordate trei trofee: cel mai bun documentar (3.000 de euro), premiul pentru drepturile omului (3.000 de euro) şi premiul special al juriului (2.500 de euro).

„Tatăl nostru” (România, 2020), de Andrei Dăscălescu, va avea premiera mondială aici. În aceeaşi competiţie au mai fost selectate „Casa cu păpuşi” (România 2020), de Tudor Platon - premieră internaţională, „Lemn” (România, China, Rusia, Austria, SUA, Peru, Germania, 2020), de Monica Lăzurean-Gorgan - premieră regională, şi „Acasă” (România, Germania, Finlanda, 2020), de Radu Ciorniciuc - premieră bosniacă.

În competiţia de scurtmetraje a fost selectat, între cele zece filme, „Invizibilii” (România, 2020), semnat 4inaroom, care va avea aici premiera mondială.

Două distincţii sunt acordate la această secţiune competiţională: cel mai bun film (plus calificare pentru obţinerea unei nominalizări la Oscar), în valoare de 2.500 de euro, şi nominalizare a Sarajevo IFF pentru candidatură la premiile Academiei europene de film.

Între cele 15 filme studenţeşti incluse în competiţia cu premiu de 1.000 de euro se află „Firul roşu” (România, 2019), de Alexandra Fuscaş, ce va avea premiera internaţională în festival.

Anul acesta, trofeul onorific Heart of Sarajevo îi va fi acordat cineastului mexican Michel Franco.

Festivalul va avea loc atât fizic, cât şi online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.