Scene de sex cu homosexuali şi consum de droguri au fost retrase din versiunea rusească a filmului despre viaţa starului britanic Elton John, "Rocketman", potrivit criticilor care au asistat vineri la o proiecţie în Rusia, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distribuitorul filmului a confirmat că a făcut aceste modificări din raţiuni legale, fără a face alte precizări. 

"Toate scenele cu săruturi, de sex oral între bărbaţi au fost tăiate", a scris pe Facebook criticul rus de cinema Anton Doline, apreciind drept "flagrante" acceste modificări. 

Prezentat la festivalul de Film de la Cannes, "Rocketman" urmăreşte ascensiunea lui Elton John, unul dintre primii cântăreţi care a vorbit deschis despre homosexualitatea sa şi despre lupta sa dependenţei de droguri, sex şi alcool.

"Respingem ferm decizia de a cenzura Rocketman pe piaţa rusească", a scris muzicianul britanic pe Twitter. 

"Faptul că distribuitorul local a considerat necesar să retragă anumite scene, împiedicând publicul să vadă filmul aşa cum a fost conceput, este o reflceţie tristă a lumii divizate în care încă trăim şi a felului crud în care este puţin acceptată dragostea dintre două persoane", a adăugat el.

O altă jurnalistă rusă, care a asistat la proiecţie, a afirmat că scenele care implică droguri au fost de asemenea şterse. 

Într-un comunicat, ONG-ul Amnesty International a denunţat un caz de "cenzură" care "dezumanizează relaţiile homosexuale" şi solicită prezentarea versiunii originale a filmului în numele respectului faţă de drepturile minorităţilor sexuale. 

Central Partnership, care distribuie filmul "Rocketman" în Rusia, a confirmat pentru agenţia de presă publică TASS că filmul a fost modificat pentru "a respecta legile ruseşti".               

Din 2013, o lege prevede amendă sau închisoare pentru orice act de "propagandă" homosexuală în rândul minorilor. Este totuşi dificil de ştiut dacă ea se aplică şi filmului, care va fi interzis celor cu vârsta sub 18 ani. Filmul va avea premiera săptămâna viitoare în Rusia.     

Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski a dezminţit faptul că ministerul său se află la originea retragerii scenelor, argumentând, citat de Ria Novosti, că "totul este decis de către distribuitor". 

Potrivit criticului Anton Dolin, mesajul care apare la finalul filmului a fost de asemenea modificat: textul original amintea că Elton John a găsit dragostea şi creşte doi copii cu o persoană de acelaşi sex. În versiunea rusească se arată doar că artistul a creat o asociaţie contra sida. 

Alte filme cu scene de sex între homosexuali, între care recenta producţie despre liderul trupei Queen, Freddy Mercury, au fost deja proiectate în Rusia, fără a fi cenzurate.         

Elton John este popular în Rusia, el a cântat pentru prima dată aici în 1979 în timpul regimului sovietic. Cântăreţul a fost critic şi cu privire la legile ruseşti, considerate drept discriminatorii în ceea ce-i priveşte pe homosexuali. 

Filmul biografic "Rocketman", regizat de Dexter Fletcher, îi are în distribuţie pe Taron Egerton, Richard Madden, Jamie Bell şi Bryce Dallas Howard şi este bazat pe viaţa muzicianului britanic Elton John.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.