Rupert Neve, un pionier în designul echipamentului audio de înregistrare care a revoluţionat industria muzicală, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat compania sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit anunţului făcut smbătă seară, Neve a murit pe 12 februarie, în Wimberley (Texas) din cauza unei pneumonii şi a unui stop cardiac, fără legătură cu Covid-19.

Deseori creditat ca „omul care a realizat pupitrul de înregistrare”, după cum notează Variety, Neve este cunoscut pentru conceperea şi producerea preamplificatoarelor pentru microfoane, a egalizatoarelor, compresoarelor şi a pupitrului de mixaj folosit la scară largă. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Născut în Newton Abbott (Anglia), în 1936, Rupert Neve şi-a petrecut mare parte din copilărie în Argentina, perioadă în care dezasambla şi repara aparate de radio. La vârsta de 17 ani, s-a înrolat voluntar pentru a participa la luptele din Al Doilea Război Mondial şi a lucrat ca membru al personalului pentru comunicaţie din armata britanică.

În 1961, el a fondat compania Neve Electronics, împreună cu soţia sa, Evelyn. De atunci, a construit o consolă de mixaj bazată pe tranzistor, a inventat pupitrele de mixaj Neve 50 şi Neve 80, urmate de alte caracteristici şi funcţii.

Echipamentul lui Neve, în special consola Neve 8028, a fost folosit pentru înregistrarea albumelor unora ca The Who, Santana, Fleetwood Mac, Chicago, Earth Wind & Fire, The Grateful Dead şi Tom Petty. Despre acest pupitru vorbeşte în documentarul „Sound City” (2013) şi Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters.

În 1975, Neve şi soţia lui au vândut Neve Companies şi au înfiinţat ARN Consultants, apoi Focusrite Ltd., continuând să producă pupitre de format mare şi echipament de exterior. În 1994, ei s-au mutat în Texas, iar în 2005, au înfiinţat Rupert Neve Designs.

Rupert Neve a primit în 1997 premiul Lifetime Achievement Technical Grammy şi Audio Engineering Society Fellowship în 2006.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.