Actorul şi regizorul Robert De Niro a primit, vineri, la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, trofeul onorific Inima oraşului Sarajevo pentru întreaga carieră. Cineastul american a ţinut un scurt discurs prin care a mulţumit şi a amintit că acest eveniment a luat naştere într-o perioada neagră, marcată de război, iar capitala Bosniei şi Herţegovinei este oraşul care a arătat mult suflet în faţa unei mari tragedii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia de anul acesta a festivalului a început vineri cu o gală care a avut loc la Teatrul Naţional din Sarajevo şi a continuat cu decernarea trofeului onorific, la cinematograful de 3.000 de locuri amenajat în aer liber, notează screendaily.com.

Ceremonia de la Teatrul Naţional a fost găzduită de actriţa bosniacă Alena Džebo.

În cele 18 secţiuni ale festivalului vor fi proiectate 223 de filme din 61 de ţări, dintre care 53 sunt lungmetraje, documentare şi scurtmetraje care vor avea premiera mondială aici. Şase titluri din competiţia oficială sunt filme de debut.

Selecţionerul lungmetrajelor şi scurtmetrajelor din competiţia acestei ediţii este Elma Tataragić. 

”În programul competiţional al lungmetrajelor, scurtmetrajelor şi documentarelor, Festivalul de Film de la Sarajevo va prezenta 42 de filme. În cadrul celorlalte programe, 70 de pelicule din regiune vor fi proiectate, fapt care face din acest eveniment cea mai mare platformă de promovare a cinemtaografiei regionale”, a spus ea.

Directorul festivalului, Miro Purivatra, a fost cel care l-a prezentat pe Robert De Niro, despre care a spus că l-a întâlnit la prima ediţie a Festivalului de Film Tribeca, iniţiat în anul de după evenimentele de la 11 septembrie 2001. 

”Niciodată nu am văzut Teatrul Naţional atât de plin”, a spus directorul festivalului, Miro Purivatra. ”Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni, deschidem încă o ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo. Aceasta este o noapte specială şi sunt sigur că va rămâne în amintirea noastră mulţi ani”, a completat el.

Directorul festivalului a adăugat că a avut privilegiul de a-l cunoaşte pe oaspetele de onoare în urmă cu 12 ani, la evenimentul la care s-a simţit ca acasă, pentru că a recunoscut acelaşi spirit ca al festivalului de la Sarajevo.

”Sper că îi va plăcea aici la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie Tribeca”, a mai spus  Miro Purivatra. ”În seara aceasta îi onorăm munca extraordinară, prezentând unul dintre personajele memorabile pe care le-a creat de-a lungul carierei sale, cu filmul «Şoferul de taxi»”.

Robert de Niro a fost primit cu ovaţii şi, după ce a mulţumit, şi-a citit discursul.

”Festivalul de Film de la Sarajevo s-a născut într-o perioadă neagră şi periculoasă. A contracarat măcelul războiului prin sărbătorirea artei şi umanităţii. Şase ani mai târziu, pe 11 septembrie 2001, oraşul meu, New York, cartierul meu din New York, a fost atacat şi a pornit Tribeca Film Festival ca un gest de speranţă, optimism şi nesupunere”, a spus Robert de Niro.

El şi-a amintit cum, la prima ediţie a festivalului Tribeca, Nelson Mandela a amintit că filmul este o unealtă evocativă pentru încurajare şi înţelegere şi, prin asta, toleranţă în lume.

”Miro, ne-ai făcut onoarea în 2005 să fii jurat al Tribeca Film Festival şi sunt onorat să fiu aici, cu tine, deschizând Festivalul de Film de la Sarajevo 2016”, a mai afirmat cineastul american. 

După proiecţia aniversară a filmului ”Şoferul de taxi/ Taxi driver” (1976), de Martin Scorsese, directorul festivalului şi invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta şi-au făcut apariţia pe scena cinematografului amplasat în aer liber, unde Robert De Niro a primit trofeul onorific Inima oraşului Sarajevo pentru întreaga carieră, acordat pentru prima dată anul acesta.

”Voi preţui acest premiu - a mea Inimă a oraşului Sarajevo - pentru că nu cred că există un alt oraş în lume care a arătat atât de mult suflet în faţa unei tragedii atât de mari. Festivalul de Film de la Sarajevo şi Tribeca Film Festival sunt spirite înrudite, ambele născute în urma unor acte de război, amândouă căutând ca poterea artei şi a filmului să ne reunească”, a precizat Robert De Niro.

Seara s-a încheiat cu o altă proiecţie a versiunii remasterizate a filmului ”Şoferul de taxi”.

Sâmbătă dimineaţă, la Tetarul Naţional, publicul şi jurnaliştii vor lua parte la o discuţie cu Robert de Niro moderată de Mike Goodridge, CEO al Protagonist Pictures.

În aşteptarea lui Robert De Niro la Sarajevo, mai mulţi şoferi de taxi din capitala Bosniei şi Herţegovinei şi-a decorat maşinile cu fotografii ale actorului care a fost nominalizat la Oscar pentru interpretarea sa din 1976.

Festivalul de Film de la Sarajevo se va încheia pe 20 august.

Robert De Niro, născut pe 17 august 1943, la New York, este actor, regizor şi producător. A jucat în peste o sută de filme, făcându-se remarcat în 1973, în pelicula ”Mean Streets”, regizată de Martin Scorsese. Starul american a fost nominalizat de şapte ori la premiile Oscar şi a câştigat de două ori acest trofeu, cu rolurile interpretate în filmele ”Naşul II”, de Francis Ford Coppola, în 1975, şi ”Taurul furios/ Raging Bull”, de Martin Scorsese, în 1981.

Robert De Niro a făcut parte din distribuţia a două filme recompensate cu trofeul Palme d’Or de la Cannes - ”Taxi Driver”, de Martin Scorsese, în 1976, şi ”Mission”, de Roland Joffé, în 1986.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.