Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanţi cineaşti români, vor fi în atenţia publicului cu trei filme la care au lucrat împreună, la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va avea loc între 24 şi 30 iunie, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme - Cinema & More şi Teatrelli din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vivi Drăgan Vasile şi Cristian Niculescu vor discuta cu publicul despre ce înseamnă relaţia de lucru operator-scenograf, după fiecare dintre cele trei filme româneşti a căror acţiune este plasată în diverse perioade istorice, „Moromeţii 2” (2018, r. Stere Gulea), „Q.E.D.” (2013, r. Andrei Gruzsniczki) şi „Caravana cinematografică” (2009, r. Titus Muntean).

Cele trei proiecţii sunt cu intrare liberă şi vor avea loc la Grădina cu Filme - Cinema & More din Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7, sediul creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Ele vor fi însoţite şi de un masterclass despre imaginea de film pe care Vivi Drăgan Vasile îl va susţine pentru cei interesaţi tot la sediul creart, în sala Teatrelli.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1973, Vivi Drăgan Vasile şi-a început activitatea la mijlocul anilor '70, iar de atunci a realizat imaginea la zeci de filme, atât româneşti, cât şi străine. 

A lucrat cu regizori importanţi din mai multe generaţii, printre care Alexandru Tatos („Secretul armei secrete”), Stere Gulea („Moromeţii”), Mircea Daneliuc („Patul conjugal”), Nae Caranfil („Filantropica”, „6,9 pe scara Richter”), Radu Muntean („Furia”) sau Cristian Mungiu („Occident). Pentru activitatea sa a fost recompensat cu numeroase premii, cel mai recent fiind un trofeu Gopo pentru imaginea la „Moromeţii  2”.

Între 1990 şi 1994 a fost profesor invitat la UNATC, iar din 1992 este director executiv al Fundaţiei Arte Vizuale, cu care a produs mai multe filme.  

Cristian Niculescu
Cristian Niculescu

Cu o activitate extrem de apreciată de peste trei decenii, Cristian Niculescu a realizat scenografia pentru zeci de filme, dar şi pentru câteva seriale, deopotrivă româneşti şi străine.

A colaborat cu regizori importanţi, de la Radu Mihăileanu, cu care a lucrat la aproape toate filmele („Trahir”, „Trenul vieţii”, „Concertul”, „Izvorul femeilor”, „Povestea iubirii”), la Nae Caranfil („Closer to the Moon”) şi Stere Gulea („Moromeţii 2”), până la Adrian Sitaru („Domestic”), Bogdan Mirică (serialul „Umbre”) şi Radu Jude („Inimi cicatrizate”).

De-a lungul carierei, a obţinut mai multe premii, cele mai recente fiind trofeele Gopo şi UCIN, acordate pentru scenografia filmului „Moromeţii 2”.

Festivalul este organizat de Fundaţia Charta sub Înaltul Patronaj ASR Principele Radu.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România - Franţa 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Dacin Sara.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.