Pelicula ”Octav”, debutul în lungmetraj al regizorului Serge Celebidachi, cu actorii Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc în distribuţie, este un film ”anormal”, nostalgic şi poetic, în viziunea celor care participă la realizarea lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultima parte a filmărilor pentru lungmetrajul ”Octav” se desfăşoară la Bucharest Film Studios, fostele studiouri Buftea, iar vineri, echipa condusă de producătoarele Adela Vrînceanu Celebidachi şi Cristina Dobriţoiu va încheia partea de producţie.

O încăpere de mici dimensiuni serveşte drept platou de filmare. Miercuri, Serge Celebidachi filmează o scenă care îi are în prim plan pe Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. Actorii, aşezaţi la o masă, în camera decorată cu elemente tradiţionale, se pregătesc. Până la următoarea dublă, lui Marcel Iureş îi este refăcut machiajul, iar Victor Rebengiuc îşi intră în rol, sobru.

Octav” nu este un thriller, nici o poveste de dragoste. Este un film ”anormal”, cum îl cataloghează directorul de imagine Blasco Giurato.

Un film melancolic prin excelenţă, potrivit lui Marcel Iureş, ”Octav” are un final optimist, ce nu a fost dezvăluit, în care personajul principal – în vârstă de 84 de ani – îşi revede viaţa, trecând prim mai multe etape.

”Rolul acesta a însemnat o încercare pentru mine, pentru că de vreo 20 de ani joc oameni bătrâni, pentru că mi-e frică de bătrâneţe, de final, de moarte”, a spus Marcel Iureş, în vârstă de 64 de ani.

Scenariul filmului a fost scris de Serge Celebidachi şi James Olivier în urmă cu aproximativ 20 de ani. ”Când am scris scenariul cu James Olivier, lumea mă întreba «dar nu aveţi ceva pentru vârsta dumneavoastra?». Aceasta este tema mea de interes dintotdeauna, iar scenariul e ca un vin – după ani, poate fi deschis... ”, a declarat regizorul. Serge Celebidachi a adăugat că lungmetrajul său vorbeşte despre nostalgia care există în orice om şi a mărturisit că filmul conţine şi câteva elemente biografice.

Serge Celebidachi (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Serge Celebidachi (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Dacă în acest film Marcel Iureş are o înfăţişare asemănătoare cu a dirijorului Sergiu Celibidache, actorul spune că a fost alegerea sa, fără a face o copie a celebrului dirijor, însă ”este o platformă pe care poţi crea”.

În opinia actorului, povestea este un ”prezent continuu”, amintirea este ca o ”maşinărie care merge şi se schimbă de la secundă la secundă”. ”Nu am văzut nimic încă, Serge nu m-a lăsat. Am jucat în felul meu, dar, după feţele lor, cred că sunt fericiţi cu ce am făcut”, a mai afirmat Marcel Iureş, care spune despre acest rol că este ”cel mai frumos” pe care l-a primit până acum.

Povestea filmului porneşte de la încercarea lui Octav de a recupera un conac. După mulţi ani, reuşeşte şi, potrivit regizorului, de aici începe istoria.

”Mi-a plăcut extraordinar de mult, de la început”, spune Marcel Iureş despre scenariu. Viaţa lui Octav se ”rostogoleşte” până la vârsta de 8, 9 ani şi sunt tot atâtea ”popasuri” în film. ”În contextul cinema-ului românesc, este altceva”.

Victor Rebengiuc, care interpretează în film rolul unui prieten al lui Octav, spune despre partitura sa că este una de mică întindere. ”E un rol scurt, în care am ajuns întâmplător, ca de obicei, pentru că interpretul iniţial s-a îmbolnăvit, din păcate, şi eu eram niţel mai sănătos”, a spus Victor Rebengiuc, făcând referire la faptul că Ion Besoiu a fost prima alegere a regizorului.

”Este rolul unui om care îşi întâlneşte un vechi prieten, pe care îl aşteaptă de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată faţă de această întâlnire, în care nu mai spera. O să aveţi o surpriză”, a mai precizat actorul.

Participând la aceste filmări, Victor Rebengiuc spune că a avut bucuria unor întâlniri deosebite, de la regizorul Celebidachi până la directorul de imagine Blasco Giurato, mărturisind cu siguranţă că ”bătrân fiind, voi arăta tânăr în film”.

Actorul Andi Vasluianu, parte din distribuţie într-un rol secundar, de asemenea, menţionează că scenariul este foarte frumos. Vasluianu joacă rolul fiului prietenului lui Octav. ”Personajul meu este într-un mic conflict cu cel interpretat de domnul Iureş. Eu fac parte din prezent”, a spus Andi Vasluianu.

Despre lucrul cu Blasco Giurato, cineast italian recunoscut pentru colaborările sale cu regizorii Giuseppe Tornatore, pentru ”Cinema Paradiso” (premiat cu Oscar pentru ”cel mai bun film străin”), şi cu David Lean, la ”Dr. Zhivago”, regizorul Serge Celebidachi afirmă că a dorit menţinerea unei ”arome internaţionale” în filmul său.

"Mi-am dorit foarte mult să îl avem pe Blasco Giurato director de imagine, sunt foarte impresionat de filmele la care a lucrat. Am vrut să păstrez o aromă internaţională în film, care a trebuit să fie pe peliculă, pentru a reda o imagine bogată ca atmosferă, o imagine impresionistică şi poetică”, a declarat Serge Celebidachi.

REPORTAJ: ”Octav”, de Serge Celebidachi, un film ”anormal”, nostalgic şi poetic (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
REPORTAJ: ”Octav”, de Serge Celebidachi, un film ”anormal”, nostalgic şi poetic (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Filmul acesta, spune Blasco Giurato, i-a redat speranţa în cinematografie. ”În Italia, în ultimii ani, cinematografia a mers în jos, şi nu doar acolo”, a precizat directorul de imagine. ”M-am îndrăgostit de această poveste. Eu am pus în fapt ce şi-a imaginat Serge”.

”Am avut marea surpriză şi onoare de a lucra cu monştii sacri ai cinematografiei voastre”, a spus Blasco Giurato despre colaborarea cu Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc. ”Este un film despre care vom mai auzi”, a mai afirmat cineastul italian.

Totul a pornit de la scenariu, spune regizorul. ”S-a câştigat credibilitate din mişcare”, a mărturisit el despre cum a reuşit să pună laolaltă echipa pentru această producţie, adăugând că este impresionat de implicarea de care a dat dovadă fiecare membru al acesteia.

Producătorul Cristina Dobriţoiu a declarat pentru News.ro că filmările au decurs fără probleme şi că Victor Rebengiuc a fost convins să preia rolul în doar patru zile. ”Pentru noi a fost nesperat”, a spus Cristina Dobriţoiu.

Filmările pentru ”Octav” au început pe 21 martie şi se vor încheia pe 29 aprilie. La Câmpulung Muscel au fost filmate exterioarele, iar pentru Bucharest Film Studios au rămas cadrele de interior. ”Am trecut prin toate anotimpurile, în cele 31 de zile de filmare, câte au fost în total”, a mai afirmat Cristina Dobriţoiu.

Filmul, care a beneficiat de un buget de 1,4 milioane de euro, va fi finalizat la sfârşitul acestui an, iar premiera va avea loc la jumătatea anului viitor. Producătorii spun că această peliculă va ajunge şi la mai multe festivaluri, încrezători că va avea succes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.