Dansurile Chinei antice reinterpretate de artişti de la Academia de Dans din Beijing, valsuri şi polci interpretate de Orchestra Lăutarii din Chişinău şi melodii uşoare româneşti rearanjate în pop-opera au fost aplaudate, sâmbătă seara, la Ateneul Român, în cadrul unui spectacol-eveniment care a celebrat începutul Anului Nou Chinezesc - Anul Porcului de Pământ, dar şi 70 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artiştii de la Academia de Dans din Beijing au adus la Bucureşti mai multe dansuri, bazate pe Guo Feng, una dintre cele patru secţiuni principale ale „Shi Jing” (Cartea Poeziilor), prima antologie de cântece, poeme şi imnuri din literatura chineză.

Evenimentul a marcat, totodată, relaţiile bilaterale dezvoltate de România şi China timp de şapte decenii, bazate pe o colaborare economică de succes.

În tradiţia chineză, Anul Porcului de Pământ, care începe pe 5 februarie, aduce „rod şi belşug”, a declarat, pe scena Ateneului, Tu Jiang, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România. Diplomatul a vorbit şi despre relaţiile dintre România şi China.

„Sărbătoarea Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a poporului chinez şi marchează sosirea Primăverii şi a Anului Nou. Chinezii au un proverb:  „Anul Nou are o imagine nouă”, ceea ce înseamnă că va aduce noi progrese şi o înfăţişare nouă tuturor lucrurilor. În perspectiva anului 2019, China, România şi relaţiile bilaterale româno-chineze vor avea o imagine nouă. În anul 2019 vom sărbători solemn cea de-a 70-a aniversare a proclamării Republicii Populare Chineze şi vom planifica direcţia de dezvoltare în continuare. Vom promova în mod continuu şi activ iniţiative <Belt Road> şi construirea unei comunităţi umane cu un destin comun”, a adăugat Tu Jiang.

El a făcut referire şi la mandatul României la preşedinţia rotativă a Consilului Uniunii Europene. „România va juca un rol nou (...) Credem şi aşteptăm ca România să aibă un mandat de succes şi să strălucească mai mult pe scena internaţională.”

„Relaţiile bilaterale româno-chineze s-au dezvoltat continuu în mod stabil şi sănătos, fiind un model de relaţii între state. Avem încredere că aceste relaţii bilaterale vor continua să se extindă către domenii şi mai largi cu ajutorul partenerilor noştri români. De aceea, la această aniversare doresc să mulţumesc partenerilor noştri de la Niro Investment Group pentru implicare şi pentru susţinerea acordată în toţi aceşti ani”, a mai spus Tu Jiang.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze în parteneriat cu Casa Româno-Chineză şi Niro Investment. Preşedintele Niro Investment Group, Nicolae Dumitru, a declarat: „Suntem dornici să sprijinim comunitatea chineză şi să consolidăm această cooperare reciproc avantajoasă. Sperăm că parteneriatul nostru se va aprofunda şi suntem nerăbdători să demarăm noi proiecte de interes comun alături de comunitatea chineză din România". 

Printre invitaţi, în Sala Mare a Ateneului, s-au aflat şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi viceprim-ministrul Viorel Ştefan.

„Festivalul Primăverii ne vorbeşte despre tradiţii de familie şi reuniuni cu cei dragi, ne îndeamnă să călătorim şi să cunoaştem noi orizonturi geografice şi culturale, ne călăuzeşte gândurile şi speranţele pentru noi succese şi împliniri. Este o perioadă plină de freamăt, culoare şi dinamism în China şi dinspre China”, a subliniat Viorel Ştefan.

Între 31 ianuarie şi 2 februarie, pentru al zecelea an consecutiv, a fost organizată în România seria de evenimente culturale „Festivalul Primăverii”, cu ocazia trecerii în Anul Nou Chinezesc. Ultima seară a fost un „duel cultural” între România şi China, aplaudat în picioare.

Orchestra Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, a deschis seara cu fragmente din „Rapsodia Română”, de George Enescu, în aplauzele sălii. Muzicienii au continuat cu „Tritsch-Tratsch-Polka”, de Johann Strauss II, şi Vivaldi - “Storm”.

A urmat o intervenţie a Vetei Biriş, cu două melodii - „Aşa-i românul” şi „Doamne, ocroteşte-i pe români” - care a întrerupt şirul pieselor clasice, pentru ca în final să fie amintite fragmente din „The Second Walz” al lui Dmitri Shostakovich şi „Hungarian Dance No.5”, de Johannes Brahms. Recitalul s-a încheiat cu „Ciocârlia”, cu Nicolae Botgros - interpret la vioară, bisat de public.

Formaţia Distinto (Octavian Dobrotă - tenor, Marius Olteanu – tenor, şi Mihaiţă Radu - bas), primul proiect pop-opera din România, a prezentat invitaţilor Ambasadei Chineze la Bucureşti piese din muzica uşoară românească reinterpretate: „Copacul”, compusă de Jolt Kerestely şi în varianta originală cântată de Aurelian Andreescu, dar şi „Lângă mine” (Nicola) sau „Nu mă întreba” (Nicu Alifantis). Recitalul celor trei tenori a fost completat de „un colaj de cântece patriotice”.

Momentul serii a fost oferit de dansatorii chinezi. Spectacolul lor s-a caracterizat prin culoare şi poezie, fiind bazat pe Guo Feng, una dintre cele patru secţiuni principale ale Shi Jing (Cartea Poeziilor). Îmbrăcaţi în costume de culoarea jadului, a piersicii şi a mării, cu evantaie şi eşarfe, dansatorii „au spus” poveşti pe scenă, coregrafia îmbinând elementele tradiţionale cu cele contemporane. Dansul a celebrat viaţa, iar temele au fost: natura, viaţa de cuplu, dragostea şi strămoşii.

Cântecele de dragoste din „Guo Feng” înfăţişează viaţa poporului antic chinez prin dans, fapt care poate fi văzut rar, iar cântecele folclorice din „Guo Feng” sunt poveşti independente. Pe baza lor a fost creată o reprezentare dramatică.

Academia de Dans din Beijing este cunoscută drept „leagănul dansatorilor” şi are un corp didactic format din 600 de persoane, 3.500 de studenţi la zi şi se află în apropierea pitorescului parc Zizhu şi a Bibliotecii Naţionale.

„Festivalul Primăverii” s-a încheiat cu un foc de artificii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.