Regizorul, scenaristul şi producătorul american Tim Burton, 63 de ani, va primi prestigiosul Prix Lumière în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Lumière, care se va desfăşura între 15 şi 23 octombrie la Lyon, au anunţat miercuri organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prix Lumière a fost creat în 2009 de Institutul Lumière, condus de Bertrand Tavernier până la moartea sa în martie 2021 - pentru a celebra o personalitate pentru întreaga operă şi legătura pe care o are aceasta cu istoria cinematografiei. 

Acordat la Lyon, oraşul naşterii Cinematografului Lumière, a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai prestigioase premii recunoscute de sector şi de presa internaţională. 

Cineastul californian îi urmează regizoarei neo-zeelandeze Jane Campion în 2021, fraţilor Dardenne în 2020 şi compatriotului său Francis Ford Coppola în 2019.

"Este un vizionar, un stilist şi un artist care a oferit cinematografiei mondiale un univers de o rară coerenţă şi un impact estetic fără precedent în cultura populară", a explicat într-un comunicat conducerea festivalului internaţional de cinema. 

"În această toamnă, Lumière 2022 va oferi aşadar o scufundare în Ţara Minunilor undeva între America şi legendele ei, Anglia victoriană, megalopole futuriste şi blocuri de locuinţe suburbane, în compania eroilor, monştrilor, eroilor monstruoşi sau monştrii eroici din lumea lui Tim Burton". 

Adept al fantasticului şi influenţat de Edgar Allan Poe, această "veritabilă vedetă rock a celei de-a şaptea arte", potrivit festivalului, a livrat mai multe capodopere cinematografiei în 35 de ani de carieră: de la "Batman" la "Dumbo", trecând prin "BettleJuice", "Edward Scissorhands", "Big Fish", "Sleepy Hollow", "Alice in Wonderland" sau "Mars attacks".

Burton a filmat cu o pleiadă de actori, între care fidelii Michael Keaton, Johnny Depp - cu care a lucrat de opt ori - şi Helena Bonham Carter, fosta sa parteneră şi mama a celor doi copii ai săi.

Colaborarea cu compozitorul Danny Elfman, care a scris pentru el unele dintre cele mai frumaose teme muzicale din cinema-ul contemporan, a contribuit la legenda Burton, subliniază conducerea Festivalului Lumière. El va primi recompensa pe 21 octombrie.

Premiul le-a fost atribuit şi cineaştilor Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gérard Depardieu, Milos Forman sau Clint Eastwood.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.