Regizorul american Spike Lee a cerut lumii să se trezească în privinţa lui Donald Trump, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Festivalul de Film de la Cannes, în care cineastul a folosit şi cuvinte injurioase la adresa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, scrie bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Spike Lee, Trump a greşit să nu denunţe anul trecut violenţele din Charlottesville, Virginia, unde o manifestantă antirasism a fost ucisă cu maşina de un militant neofascism.

Spike Lee este reprezentat în competiţia oficială la Cannes, cu filmul său „BlacKkKlansman”, care prezintă povestea adevărată a unui detectiv de culoare care s-a infiltrat în Ku Klux Klan.

„Sper ca acest film să zguduie oamenii din somnul lor”, le-a spus cineastul reporterilor.

O înregistrare video a momentului în care un şofer alb naţionalist a intrat cu maşina în mulţime este prezentat la sfârşitul filmului lui Spike Lee, ce a fost aplaudat la premiera sa care a avut loc luni seară, la Cannes. 

Lee a spus că Donald Trump, pe care nu l-a numit, însă, a avut o şansă după acel incident „să vorbească despre iubire, nu despre ură”.

Însă, preşedintele american a susţinut atunci că „ambele tabere” sunt vinovate de violenţele care au izbucnit în luna august.

„Ne aşteptăm ca liderii noştri să ne conducă şi să ia decizii morale”, a spus Lee, adăugând că vrea ca filmul său, a cărui acţiune este plasată în anii 1970, să fie privit „în termeni globali”. 

„Extrema dreaptă se manifestă în toată lumea. Trebuie să ne trezim. Nu putem păstra tăcerea”, a adăugat regizorul.

Lee a precizat că premiera filmului său în SUA este programată să coincidă cu prima aniversare a tragediei de la Charlottesville, despre care a spus că a reprezentat „o pată urâtă” asupra ţării.

Actorul Topher Grace, care face parte din distribuţia filmului lui Lee, interpretând personajul David Duke, fost lider al Ku Klux Klan, a declarat: „Mă simt rar afectat de personajele pe care le joc, dar în acest film au fost momente în care chiar m-am simţit foarte rău. Nu există niciun alt regizor pentru care l-aş interpreta pe David Duke”. 

Spike Lee a folosit mai multe cuvinte injurioase în timpul conferinţei de presă şi s-a referit şi la limbajul folosit în filmul său, care conţine injurii rasiale şi homofobe. 

„Cuvintele pot face rău şi pot exprima ură, dar aşa se vorbea în Ku Klux Klan. Ei nu vorbeau frrumos despre oamenii de culoare şi despre evrei”, a spus el.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura până pe 19 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.