Regizorul, scenaristul şi producătorul M. Night Shyamalan a fost desemnat preşedintele juriului internaţional al ediţiei de anul viitor a Festivalului de Film de la Berlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 72-a ediţie a Berlinalei va avea loc, cu prezenţă fizică, între 10 şi 20 februarie 2022.

Directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a anunţat marţi că cineastul a acceptat invitaţia de a fi preşedintele juriului.

Cineastul american, originar din Asia de Sud, s-a făcut remarcat cu thrillerul psihologic „The Sixth Sense” (1999), cu Bruce Willis în rol principal, care a primit şase nominalizări la Oscar şi a fost al doilea cel mai de succes film al anului, din punct de vedere al încasărilor.

Shyamalan, povestitor original, realizează filme care sfidează convenţiile genului thriller. Elemente supranaturale utilizate de el deseori vin în contrast sau se combină cu reflecţii filizofice asupra existenţei noastre, se arată în comunicatul publicat de festival.

„De-a lungul carierei lui, a conturat un univers în care fricile şi dorinţele stau unele lângă altele, unde tinerii nu sunt doar protagoniştii, ci forţa motrice pentru depăşirea fricii. În industria filmului american, Shyamalan este o figură unică, un cineast care a rămas fidel propriei viziuni. Această fidelitate pentru ideal este ceea ce căutăm să avem în selecţia noastră”, a mai spus Chatrian.

De cealaltă parte, Shyamalan a punctat: „Mereu m-am simţit ca un cineast independent în sistemul de la Hollywood. Este vorba exact despre lucrurile din noi care sunt diferite şi neortodoxe ce ne definesc vocea. Am încercat să menţin aceste lucruri în mine şi îi încurajez pe alţii să protejeze aceste aspecte în arta lor şi în ei. Să fiu invitat să fac parte din Berlinală este cu adevărat semmnificativ pentru mine. Reprezintă cea mai înaltă accepţiune pentru un cineast”.

Shyamalan a studiat filmul la Tisch School of the Arts de la New York University. În ultimul an de studii a filmat primul său lungmetraj, „Praying with Anger”, care a avut premiera la Toronto International Film Festival. Până în prezent, a regizat 14 lungmetraje.

Între acestea se numără „Unbreakable” (2000), „Signs” (2002) şi „The Village” (2004). Odată cu „The Visit”, cel mai de succes film horror al anului 2015, el a decis că este momentul să înceapă să îşi finanţeze propriile producţii, putând astfel să păstreze şi integritatea poveştilor. Au urmat „Split” (2017), trei săptămâni pe primul loc în box office-ul american, şi „Glass”, care a reuşit aceeaşi performanţă.

Cel mai recent lungmetraj al lui, „Old”, bazat pe romanul grafic „Sandcastle”, a fost lansat vara aceasta. Shyamalan lucrează în prezent la „Knock at the Cabin”, ce urmează să fie lansat în februarie 2023.

El a semnat şi un serial de televiziune, „Wayward Pines” (2010), pentru Fox, iar în prezent este showrunner pentru „Servant” (Apple TV+) 

În 2001, a pus bazele, împreună cu soţia lui, proiectului filantrpic „The M. Night Shyamalan Foundation”, care sprijină liderii emergenţi ce fac eforturi pentru a elimina barierele create de sărăcie şi nedreptate socială în comunităţile lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.