André Singer, laureat al premiului Emmy, unul dintre cei mai influenţi documentarişti din lume, va fi invitat special la Astra Film Festival unde va susţine un masterclass în 18 octombrie, de la ora 17.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De-a lungul a cinci decenii, ca regizor, producător, producător executiv şi commissioning editor, André Singer a fost responsabil pentru crearea a sute de documentare pentru cinema şi televiziune. La Sibiu, el va vorbi despre felul în care antropologia l-a îndreptat către realizarea de filme documentare, începând cu emblematica serie a postului Granada Television, "Disappearing World", unde a debutat în calitate de cercetător.

La BBC, André Singer s-a ocupat de selectarea, aprobarea şi finanţarea documentarelor independente şi a creat una din cele mai emblematice serii de documentare din lume „Fine Cut”, devenită ulterior celebra „Storyville”. În conversaţia sa cu regizorul Liviu Tipuriţă, André Singer va oferi perspectiva sa asupra lucrului cu regizori de renume mondial precum Jean Rouch, Mike Grigsby, DA Pennebaker, Robert Drew şi Fred Wiseman.

În calitate de regizor şi producător executiv, André Singer va arăta modul în care a abordat subiecte dificile, de importanţă istorică şi profund umană, în documentare de lung metraj, precum "Night Will Fall" (câştigător al premiilor Peabody şi Emmy), dipticul surprinzător şi suprarealist al lui Joshua Oppenheimer - "The Act of Killing“ (nominalizat la premiile Oscar şi câştigător BAFTA) şi "The Look of Silence" (nominalizat la premiile Oscar), sau portretul intrigant al ultimului lider al Uniunii Sovietice in "Meeting Gorbachev", pe care André l-a co-regizat cu Werner Herzog.

De altfel, o temă semnificativă a acestui masterclass o reprezintă colaborarea sa, timp de 31 de ani, cu Werner Herzog, colaborare din care a rezultat un impresionant repertoriu de 17 producţii.

Masterclass-ul va fi ilustrat cu clipuri din filmele care au marcat cariera lui André Singer, precum două filme documentare portret de lungmetraj, având în prim-plan două personalităţi contemporane extraordinare: preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi regizorul şi autorul de film Werner Herzog.

Prima producţie, co-regizată de André Singer şi Liev Schreiber, urmăreşte povestea remarcabilă a lui Volodimir Zelenski, începând de la copilăria lui sub dominaţia URSS şi până la zilele de faimă şi succes în industria show business-ului şi la preşedinţia ţării. Filmul "Întâlnindu-l pe Zelenski/ Meeting Zelenskyy" va fi prezentat în deschiderea Astra Film Festival (15 octombrie, ora 18:00) într-o versiune work-in-progress. După proiecţie, Andrè Singer va participa, alături de invitaţi surpriză, la o discuţie panel moderată de scriitorul, publicistul şi diplomatul Emil Hurezeanu.

Al doilea film-portret, produs de Andrè Singer şi regizat de Thomas von Steinaecker va fi prezentat în festival miercuri, 18 octombrie, şi va fi urmat de o discuţie cu Liviu Tipuriţă, la Sala Thalia.

„Werner Herzog - Radical Dreamer” (2022) spune povestea unuia dintre cei mai importanţi şi originali regizori contemporani. Un regizor care a fost împuşcat în timpul unui interviu, care a transportat un vapor cu aburi de 300 de tone peste un munte din Peru, care îşi hipnotizează actorii, coboară în vulcani, vorbeşte cu ucigaşi condamnaţi la moarte sau îşi găteşte şi îşi mănâncă propriul pantof. Prin interviuri cu colaboratori apropiaţi ai lui Herzog, printre care se află Robert Pattinson, Nicole Kidman, Christian Bale, dar mai ales prin acces direct la protagonistul însuşi şi prin material de arhivă care nu a mai fost văzut vreodată,  filmul oferă o privire captivantă asupra procesului creativ şi a vieţii personale a lui Herzog, pe care François Truffaut l-a numit odată „cel mai important regizor de film în viaţă”.

Contribuţiile semnificative ale lui André Singer la industria filmului documentar au fost recunoscute prin numirea sa ca Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE).

Un detaliu interesant: rădăcinile de familie ale lui André Singer sunt româneşti, mama sa fiind născuta şi crescută în Cernăuţi, în perioada în care aceasta regiune aparţinea României.
„Maeştri: O viaţă în documentar - „este o serie de evenimente live care sărbătoreşte arta documentarului prin explorarea operei şi filosofiei unor realizatori de film legendari care au avut o contribuţie majoră în dezvoltarea acestei forme de film.

Seria, găzduită de Astra Film Festival (15-22 octombrie), este creata de Liviu Tipuriţă, regizor nominalizat la BAFTA, şi le oferă realizatorilor de film şi publicului AFF oportunitatea de a întâlni şi a dialoga cu cei mai faimoşi realizatori de documentar din lume. Este o şansă de a învăţa de la cei mai buni din această industrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.