Regizorul Jafar Panahi, căruia autorităţile iraniene i-au interzis să mai facă filme, a transmis, sâmbătă, că invitaţia pe care a primit-o la Festivalul de Film de la Cannes reprezintă un semn că cinematografia iraniană trăieşte, „în ciuda multor ameninţări”, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În acest an, pentru prima dată în istoria cinematografiei iraniene, două filme realizate de cineaşti iranieni se află în competiţie la Cannes. Acesta este un semn că cinematografia iraniană trăieşte şi este dinamică”, a transmis Jafar Panahi printr-o scrisoare publicată de agenţia de presă ILNA (Iranian Labour News Agency).

„Însă, este evident că acest lucru nu îi mulţumeşte pe cei care vor să vadă moartea cinematografiei independente din Iran, apelând la orice pretext şi lansând multe ameninţări”, a adăugat el.

Noul film al lui Panahi, „Three Faces”, este unul dintre filmele aflate în competiţie pentru trofeul Palme D'Or la Cannes, alături de lungmetrajul „Everybody Knows” al iranianului Asghar Farhadi. Filmul „Everybody Knows/ Todos lo saben", turnat în limba spaniolă, cu Penelope Cruz, Javier Bardem şi argentinianul Ricardo Darin în distribuţie, va deschide cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, pe 8 mai.

„Este cert că presiunea va continua, dar cinematografia independentă îşi va păstra independenţa cu noi voci. Dorinţa mea personală, cea mai mare dorinţă a mea ca cineast, este ca filmele mele să fie prezentate în Iran, chiar dacă ar fi proiectate la un singur cinematograf, într-un loc izolat”, a mai transmis Panahi.

Joi, delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a anunţat într-o conferinţă că organizatorii festivalului vor face apel la autorităţile iraniene privind prezenţa lui la Cannes. Societatea Regizorilor de Film Iranieni i-au scris preşedintelui Hassan Rouhani, solicitându-i să îi permită lui Jafar Panahi să participe la festival.

În 2010, Panahi a fost arestat de autorităţile iraniene şi i-a fost interzis să mai facă filme, după ce a sprijinit proteste în 2009 şi a făcut mai multe filme critice despre Iranul modern. Însă, el a continuat să lucreze, dar se află în imposibilitatea de a părăsi Iranul, fiind condamnat la închisoare, fără să fie încă închis.

Filmul de debut al lui Panahi, „The White Baloon”, a obţinut trofeul Camera d’Or la Cannes în 1995. Douăzeci de ani mai târziu, el a câştigat Ursul de Aur pentru „Taxi”, după ce, în 2013, a primit Ursul de Argint pentru scenariul filmului „Closed Curtain”. În 2006, pentru „Offside”, a primit marele premiu al juriului Berlinalei.

În 2011, „This is Not a Film” a ţinut primele pagini ale ziarelor după ce a fost prezentat la Cannes într-o proiecţie specială. El a fost adus în Franţa din Iran pe un stick USB ascuns într-o prăjitură.

La Cannes a mai primit, în 2003, premiul juriului Un Certain Regard pentru „Crimson Gold”.

El a fost premiat şi la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2010, a primit Leul de Aur pentru „The Circle”.

Ceremonia de deschidere a Festivalului de la Cannes va avea loc pe 8 mai şi va fi urmată de proiecţia filmului „Todos lo saben" în avanpremieră. Filmul va fi proiectat simultan în mai multe săli de cinema din Franţa, înainte de lansarea sa oficială de a doua zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.