Regizorul filmului "Parasite", Boon Joon-ho, a susţinut vineri o conferinţă de presă la Seul, după moartea prin sinucidere a actorului Lee Sun-kyun la sfârşitul lunii decembrie. Susţinut de mai mulţi artişti, organizaţii culturale şi asociaţii comerciale, Bong a cerut o anchetă privind metodele poliţiei şi ca mass-media specializate să reflecteze asupra acoperirii senzaţionaliste care ar fi putut contribui la decizia lui Lee de a-şi lua viaţa. Radiodifuzorul public KBS a fost criticat în mod special, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lee fusese investigat de poliţia din Incheon pentru posibil consum de droguri în scop recreativ şi s-a aflat sub tirul comentariilor în mass-media şi pe reţelele de socializare în cele două luni care au precedat moartea sa.

"Sunt necesare îmbunătăţiri legislative clare pentru a se asigura că principiile şi excepţiile nu sunt inversate între drepturile omului ale suspecţilor şi dreptul publicului de a şti şi că autorităţile de investigaţie nu interpretează şi aplică în mod arbitrar intenţia legii", a declarat grupul ad-hoc.

Evenimentul mediatic a avut loc la etajul 19 al Korea Press Center din districtul central de afaceri din Seul. Cu o zi înainte, grupul a emis o declaraţie pe care a intitulat-o "Revendicările artiştilor şi ale lucrătorilor din domeniul culturii în faţa morţii regretatului actor Lee Sun-kyun".

Organizatorii conferinţei au anunţat că nu vor răspunde la întrebări şi nu vor oferi răspunsuri suplimentare şi nici nu vor organiza o sesiune foto.

În schimb, cu actorul Choi Duk-moon în calitate de maestru de ceremonii, evenimentul a constat într-o serie de vorbitori, fiecare dintre ei lansând propriile apeluri la dreptate şi reformă, printre care Yoon Jong shin, Lee Wontae, Kim Eui Sung, Choi Jung-hwa, reprezentantul Sindicatului producătorilor din Coreea, Koh Young Jae de la Asociaţia filmelor independente, regizorul Jang Hang-joon, Kwak Shin Ae (reprezentând atât firma de producţie Barunson, cât şi Women in Film), Yoon Jong-shin, regizorul Lee Won-tae, Lee Ju-yeon, de la Asociaţia de marketing al filmelor coreene şi preşedintele PGK, Choi Jung Haw.

"Sperăm că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla în procesul de investigare a artiştilor din cultura pop. Aceasta este cererea comunităţii culturale şi artistice în faţa morţii regretatului Lee Sun-kyun", a declarat Yoon Jong-shin.

Poliţia a negat că ar fi fost neglijentă sau că s-ar fi dedat la manevre neobişnuite care l-au expus pe Lee în timpul controlului. Dar vorbitorii de vineri au fost foarte critici la adresa procedurilor poliţiei.

"Cele trei apariţii ale sale la poliţie, de la simplul test cu reactiv până la testul negativ, au fost transmise în direct presei. Înregistrări ale declaraţiilor sale incriminatoare au fost difuzate presei şi publicului, iar el a făcut alegerea tragică de a-şi pune capăt zilelor după o a treia convocare de 19 ore la poliţie", a spus Bong.

Lee este o figură foarte cunoscută pe ecranele coreene. Anul trecut, la Cannes, a apărut în "Project Silence" şi "Sleep". Acesta din urmă a avut lansarea comercială în septembrie şi a fost timp de trei săptămâni pe primul loc în box office-ul coreean. De asemenea, a debutat recent în "Killing Romance", apreciat de critică, care a rulat în deschiderea Festivalului de Film Asiatic de la New York din 2023, şi în drama politică "Kingmaker".

Lui Lee îi supravieţuiesc soţia sa, actriţa Jeon Hye-jin, şi cei doi copii ai lor. Agenţia de ştiri Yonhap a relatat că o înmormântare privată a avut loc pentru Lee la scurt timp după moartea sa. Rămăşiţele sale urmau apoi să fie incinerate şi depuse într-un parc memorial din Gwangju, la sud-est de Seul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.