Cineastul Wong Kar-wai, premiat pentru cea mai bună regie în urmă cu 20 de ani la Cannes pentru filmul "Happy Tougether", va fi celebrat la a 9-a ediţie a Festivalului Lumière, care se va deschide sâmbătă la Lyon şi la care sunt programate 180 de filme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Lumière de la Lyon a ales pentru prima dată să se axeze pe cinematografia asiatică. Evenimentul, dedicat marilor clasici, a celebrat de la înfiinţarea sa, din 2009, unele dintre cele mai mari figuri ale celei de-a şaptea arte, de la Clint Eastwood la Catherine Deneuve, până la Scorsese, Tarantino şi Almodovar. 

O retrospectivă cu lungmetraje de Wong Kar-wai, 59 de ani, va fi organizată în cadrul festivalului care va dura opt zile. Acesta se va încheia pe 22 octombrie cu proiecţia unei copii restaurate "In The Mood For Love", dramă de o poezie infinită care i-a adus regizorului chinez în 2000 consacrarea internaţională. 

"Wong Kar-wai a construit o operă atât de omogenă. Munca lui este tot timpul în mişcare, tot timpul imprevizibilă, ceea ce te face extrem de curios să vrei să vezi continuarea", a subliniat Thierry Frémaux, directorul festivalului. 

Printre numeroasele personalităţi ale celei de-a şaptea arte care vor fi prezente la Lyon pentru discuţii cu cinefilii se numără: Guillermo Del Toro, recompensat în septembrie la Veneţia, Tilda Swinton, William Friedkin şi Michael Mann, care va prezenta o versiune restaurată definitiv a filmului său "Heat" (1995) cu Al Pacino, Robert De Niro şi Val Kilmer.

De partea franceză, Jean-François Stévenin, Diane Kurys, Vincent Pérez şi Anna Karina, simbol al noului val şi muza lui Jean-Luc Godard, vor veni la întâlnirea cu marele public în oraşul fraţilor Lumière.

Eddy Mitchell va fi invitat de onoare la ceremonia de deschidere, sâmbătă. 

Regizorul mexican Alfonso Cuarón va prezenta "La fórmula secreta", iar danezul Nicolas Winding Refn va dezvălui următorul proiect în avanpremieră. 

Lansat în 2009 de Institutul Lumière, festivalul este organizat în cartierul din Lyon unde a fost inventat cinematograful în 1895 şi unde a fost filmat "La Sortie de l'Usine Lumière", primul film din istorie. În total, 150.000 de spectatori sunt aşteptaţi la cea de-a 9-a ediţie, care are un buget de 2,5 milioane de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.