Regizorul Bogdan Mirică, aflat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu lungmetrajul său de debut, ”Câini”, a declarat joi că, odată cu această peliculă, a încercat să creeze o lume care îşi permite anumite libertăţi şi că producţia reprezintă comentariul său despre ce a înţeles, până în prezent, legat de natura umană, viaţă şi film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul ”Câini”, regizat de Bogdan Mirică, a câştigat premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Festivalul de Film de la Cannes 2016, fiind recompensat în secţiunea Un Certain Regard.

Filmul a fost prezentat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania, fiind singurul lungmetraj românesc din selecţia oficială, care concurează pentru Trofeul Transilvania. Tot aici, pelicula a avut şi premiera naţională. Vineri, filmul va rula din nou la Cluj-Napoca, iar din luna septembrie va intra în cinematografele din toată ţară. 

Despre povestea la care a lucrat cinci ani, Bogdan Mirică  a spus la o întâlnire cu presa că reprezintă ”comentariul pe care am vrut să îl fac despre ce am înţeles eu, până acum, legat de natura umană, viaţă şi film”.

Cu vădit interes pentru personajele sale, regizorul a explicat şi că este interesat de relaţia dintre acestea şi felul în care ele se surpă. ”Este vorba despre partea autodistructivă a lor. Mă interesează să ţin povestea în mână şi în limite cât mai concrete”, a adăugat el.

”Intenţia mea nu a fost să restitui realitatea. Este un film de gen. Am încercat să creez o lume care îşi permite anumite libertăţi”, a mai spus regizorul şi scenaristul Bogdan Mirică.

Vlad Ivanov, Raluca Aprodu, Bogdan Mirică, Gheorghe Visu - întâlnire cu presa, la TIFF Lounge (Foto: Patricia Marinescu)
Vlad Ivanov, Raluca Aprodu, Bogdan Mirică, Gheorghe Visu - întâlnire cu presa, la TIFF Lounge (Foto: Patricia Marinescu)

Dintre protagoniştii filmului său, actorii Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu au mărturisit, joi, că nu au văzut produsul final, însă au declarat că scenariul a fost şi este fascinant.

”Este ceva destul de tot. De fapt, toată experienţa în sine. E diferit de tot ce am făcut eu până acum”, a afirmat Gheorghe Visu.

De cealaltă parte, Raluca Aprodu spune că rolul său este unul de mică întindere în economia filmului. ”Este un film cu şi despre băieţi”, a spus actriţa, care a adăugat că, în general, filmarea unei pelicule în alt loc decât cel în care trăieşte crează o atmosferă plăcută şi leagă prietenii.

”Scenariul a fost punctul forte”, a precizat şi actorul Vlad Ivanov. ”Parcă cineva mi-a turnat personajul. Producţia a fost una deosebită. Am filmat în multe locuri, unele pustii, care dau o stare anume şi pătrund în personaj”, a mai spus Vlad Ivanov.

Acţiunea peliculei este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

”Filmul poate fi atractiv pentru că este o combinaţie între thriller şi western. Nu la modul clasic. Este un film de gen. Are legătură cu copilăria mea, perioadă în care am stat mult la bunica, undeva în Dobrogea. Filmul ilustrează un sentiment pe care îl am de multă vreme. Este percepţia mea asupra lumii aceleia. Mă interesează mult natura umană şi instinctele animalice care ies la iveală”, a declarat regizorul, în luna aprilie, pentru agenţia de presă News.ro.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia şi scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu.

Lungmetrajul ”Câini” este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi coprodus de Argo Film (Stephan Komandarev). Coproducţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.

Bogdan Mirică, născut în 1978, a studiat Scenaristică şi Producţie de Film la Universitatea Westminster din Londra, după ce a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare de la Universitatea Bucureşti.

A scris scenarii pentru filmul ”Ho Ho Ho” (2009) şi episodul-pilotul al serialului ”Las Fierbinţi” (2012) şi a debutat care regizor cu scurtmetrajul ”Bora Bora” (2011). Bogdan Mirică a regizat, împreună cu Igor Cobileanski, serialul ”Umbre”, difuzat de HBO între anii 2014 - 2015.

Cu proiectul ”Câini/ Dogs”, s-a numărat printre cei 15 regizori invitaţi să participe la cea de-a zecea ediţie a L'Atelier de la Cinéfondation, la Festivalul de Film de la Cannes 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.