Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat părintele noului cinema latino-american, a murit miercuri la Roma, la vârsta de 92 de ani, a informat joi o sursă apropiată familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut la Santa Fe, în sudul Argentinei, pe 13 martie 1925, regizorul era bolnav de mai mulţi ani şi a murit într-un spital din capitala italiană. 

"Hasta siempre, presidente/ Pentru totdeauna, preşedinte", a fost anunţul publicat pe pagina de Facebook a Festivalului de cinema latino-american pe care maestrul, adesea considerat "părintele noului cinema latino-american", l-a înfiinţat în 1985 la Trieste, în nord-estul Italiei. 

Nepotul unui anarhist din nord-estul Italiei îmbarcat pentru Argentina de forţele de ordine la finalul secolului XIX, Fernando Birri a făcut drumul invers pentru a studia la Centrul Experimental al Cinematografiei din Roma din 1950 până în 1953, înainte de a reveni la Santa Fe pentru a înfiinţa institutul de cinema. 

În 1961, filmul "Los inundados" i-a adus premiul Opera Prima la Festivalul de Film de la Veneţia. Au urmat "La Pampa gringa" (1963), "Org" (1978), "Mi hijo el Che" (1985), "Che, ¿muerte de una utopía?" (1997) "El siglo del viento" (1999) şi "El Fausto Criollo" (2011).

"În pofida durerii", festivalul i-a adus un omagiu preşedintelui pe care l-a caracterizat: "imaginativ, hiperbolic, ireverenţios, grandilocvent, genial dar şi poetic, visător şi inspirator". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.