Academia americană de film îi decernează un Oscar onorific regizoarei franceze Agnès Varda, în vârstă de 89 de ani, într-o ceremonie care va avea loc sâmbătă la Los Angeles, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizoarea a prezentat la Cannes noul ei film "Visages, villages", corealizat cu JR.

Agnès Varda s-a născut la Bruxelles în 1928. Tatăl era grec, iar mama franţuzoaică. Artista a crescut pe Riviera franceză. Înainte de a dedica filmului, ea a fost pasionată de literatură, fotografie şi artă.  

"Curiozitatea legată de oameni" a împins-o pe Agnès Varda să realizeze în 1954 primul lungmetraj, "La pointe courte", cronica unor locuitori dintr-un sat apropiat de Sète. Tănăra fotografă care era era pe atunci va deveni prima şi singura regizoarea a "noului val". 

Mult timp s-a aflat în umbra colegilor săi Jean-Luc Godard, Francois Truffaut, Claude Chabrol, Jacques Rivette şi Eric Rohmer.

"Cleo de 5 à 7" (1961), "Le Bonheur" (1965), "Sans toit ni loi" (1985) rămân titlurile de referinţă ale cineastei. Dar şi "Jacquot de Nantes", o evocare a copilăriei lui Jacques Demy, soţul ei. 

În America, unde era prietenă cu Andy Warhil, a fost interesată de street-art în documentarul ei "Mur, murs" (1981) despre picturile murale ale muncitorilor latino. 

"Încă de la primul meu film am experimentat un limbaj original", povestea ea. "În loc să filmez doar de dragul de a filma am căutat de fiecare dată un nou dispozitiv (...) o formă specifică pentru fiecare subiect". 

Înainte de Hollywood, Festivalul de film de la Cannes a recompensat-o pe Agnès Varda cu un premiu onorific în 2015, pe care l-a primit ca "un Palme d'or de rezistenţă". "Dedic acest premiu tuturor cineaştilor inventivi şi curajoşi, celor care creează un cinema original, de ficţiune sau documentar şi celor care nu sunt în prim-plan şi care continuă", a spus regizoarea când a primit premiul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.