Un raport toxicologic confidenţial întocmit după autopsia cântăreţului Prince, obţinut de Associated Press, arată că artistul avea, potrivit mai multor experţi, „o concentraţie extrem de mare de fentanil” în organism la momentul decesului său. Procurorul şef care s-a ocupat de acest caz va decide „în viitorul apropiat” dacă va pune sub acuzare pe cineva pentru moartea artistului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prince avea vârsta de 57 de ani atunci când a fost găsit fără semne vitale în studioul lui de înregistrări Paisley Park din Chanhassen, un oraş din statul american Minnesota, pe 21 aprilie 2016.

Datele lansate la şase săptămâni după decesul artistului au arătat că acesta a murit din cauza unei supradoze accidentale de fentanil, o substanţă produsă pe cale sintetică din grupa analgezicelor opioide, care este de 50 de ori mai puternică decât heroina. 

Un raport toxicologic confidenţial detaliază concentraţia de fentanil din organismul artistului, la momentul decesului său. Experţi care nu au legătură cu ancheta în cazul acestui deces susţin că cifrele nu lasă urmă de îndoială că artistul a murit din cauza administrării acestei substanţe. 

„Cantitatea din sângele lui este extrem de mare, chiar şi pentru cineva care este un pacient cronic, ce utilizează plasturi cu fentanil”, a spus doctorul Lewis Nelson, preşedinte al medicinei de urgenţă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Rutgers din New Jersey.

Potrivit raportului, concentraţia de fentanil din sângele lui Prince era de 67.8 micrograme pe litru. De-a lungul timpului, au fost înregistrate decese cauzate de fentanil, la concentraţii de la 3 la 58 de micrograme pe litru în sânge.

Raportul mai arată că în ficatul cântăreţului concentraţia de fentanil era de 450 de micrograme pe kilogram. Potrivit documentului, concentraţiile mai mari de 69 de micrograme pe kilogram „par să determine cazurile de deces prin supradoză”.

De asemenea, Prince a avut o doză letală de fentanil în stomac. Doctorul Charles McKay, preşedinte al American College of Medical Toxicology, a spus că descoperirile sugerează faptul că Prince şi-a administrat fentanilul pe cale orală, în timp ce concentraţiile de fentanil prezente în sânge şi ficat sugerează că substanţa a avut timp să circule în organismul artistului, înainte ca acesta să moară.

Experţii susţin că nu există un „nivel letal” pentru fentanil. O persoană care se tratează timp îndelungat cu opioide, după reţete medicale primit de la medici, dezvoltă imunitate la această substanţă. Astfel, o doză care ar ucide o persoană ar putea să ajute o alta.
Autorităţile au găsit numeroase cutii cu pastile în locuinţa artistului. Potrivit unei analize de laborator, multe dintre aceste pastile conţineau fentanil.

Potrivit datelor făcute publice, sursa acestei substanţe nu a fost determinată.

Săptămâna trecută, procurorul şef din comitatul în care a decedat Prince a spus că analizează rapoarte ale poliţiei şi că va decide în viitorul apropiat dacă să pună sub acuzare pe cineva.

Prince Rogers Nelson, cântăreţ, compozitor, aranjor şi instrumentist, considerat unul dintre cei mai inventivi muzicieni din epoca modernă, s-a inspirat din artişti aparţinând unor genuri muzicale diferite, precum James Brown, The Beatles şi Jimi Hendrix. Printre piesele sale de succes se numără „Little Red Corvette”, „Let's Go Crazy”, „When Doves Cry”, „Cream” şi „Get Off”.

Originar din Minneapolis, a devenit cunoscut la sfârşitul anilor 1970 cu piesa „Wanna Be Your Lover” şi, în următoarele decenii, a cucerit publicul şi topurile muzicale cu albume precum „1999” şi „Purple Rain”.

Prince a câştigat şapte premii Grammy şi cele 39 de albume ale sale s-au vândut în peste 100 de milioane de copii. Artistul a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în 1985, cu single-ul „Purple Rain”, de pe coloana sonoră a filmului omonim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.