„R.M.N.”, cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu care a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes (17-28 mai), este o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl suprind, despre relaţia cu celălalt şi despre felul în care ne raportăm cu toţii astăzi la un viitor neliniştitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În preajma Crăciunului, Matthias (30) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care creşte fără el (Rudi), de femeia pe care o iubeşte în taină (Csilla) şi de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educaţia băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) şi să-l dezbare de spaimele nedesluşite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijeşte Csilla sunt angajaţi câţiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă şi pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pulsiunile irump la suprafaţă prin pojghiţa subţire de aparentă înţelegere şi calm.

Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore şi Judith State iar alte roluri sunt interpretate de actori profesionişti precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, dar şi de neprofesionişti.

Imaginea a fost realizată de Tudor Vladimir Panduru („Bacalaureat”, „Malmkrog”) scenografia de către Simona Pădureţu („Bacalaureat”, „Tata Mută Munţii”) iar montajul de către Mircea Olteanu („După Dealuri”, „Amintiri din Epoca de Aur”).

Filmul este produs de către Mobra Films şi coprodus de către Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinéma şi Le Pacte din Franţa, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films şi Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, France Télévisions, Ciné+, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi susţinut de Eurimages.

Bugetul filmului a fost de circa 2,8 milioane de Euro, iar creditul alocat de CNC România de 3 milioane de lei.

Filmările au fost reallizate în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din judeţul Alba dar şi în alte localităţi din Transilvania.

Este a şasea prezenţă a regizorului Cristian Mungiu la Cannes şi a cincea în selecţie oficială.

În 2007, la prima prezenţâ în selecţia oficială a festivalului, filmul 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile a fost recompensat cu Palme d’Or pentru cel mai bun film din competiţie, După Dealuri a fost recompensat în 2012 pentru cel mai bun scenariu şi pentru cea mai bună interpretare feminină, iar Bacalaureat a fost recompensat pentru cea mai bună regie în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.