Tinerii din Bucureşti şi Sibiu sunt invitaţi să vizioneze gratuit o selecţie din cele mai importante documentare europene pe subiecte legate de schimbările climatice şi problematica deşeurilor. Acestea vor rula la Cineplexx Sibiu şi Cineplexx Titan, din Bucureşti, în 18 şi 25 noiembrie, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţiile, care vor fi urmate de discuţii conduse de experţi în probleme de mediu şi reprezentanţi UE, sunt organizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană EU Youth Cinema: Green Deal, cu scopul de a informa tinerii despre marile teme ale protecţiei mediului şi de a-i motiva să susţină atingerea obiectivelor din Pactul Verde al UE. Acestea, plus alte câteva zeci de filme pe teme de mediu subtitrate în limba română, vor putea fi vizionate gratuit şi pe platforma de streaming a proiectului - www.euyc.green, fără a fi nevoie de înregistrare.

Întregul program - proiecţii de cinema şi streaming - este gratuit pentru clasele de elevi şi grupurile de tineri care sunt înregistrate de către profesorii sau însoţitorii lor folosind formularul online.

Filmul polonez ”Ultima Generaţie” - povestea unei tinere care se hotărăşte să intre în lumea activismului ecologist - şi ”Evoluţia Climei Planetei” -  o capodopera ştiinţifică din Danemarca ce ilustrează legătura dintre creşterea temperaturilor globale şi efectele sale asupra climei şi bunăstării umane, vor fi proiectate pe 18 noiembrie, la Sibiu. Discuţiile ulterioare, cu atenţie centrată pe subiectul energiei şi climei, îl vor avea ca invitat special pe europarlamentarul român Nicolae Ştefănuţă, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară.

Alte două filme - ”Muntele de Textile - Povara ascunsă a modei” şi ”Schimbările Climatice – Faptele” - vor fi proiectate pe 25 noiembrie, la Cineplexx Titan, din Bucureşti, în timpul Săptămânii Europene a Reducerii Deşeurilor. Primul este o producţie irlandeză  filmată în Kenya, despre efectele sociale şi de mediu ale supra-consumului de haine, cu focus asupra modului în care hainele aruncate la gunoi de europeni ajung să sufoce gropile de gunoi şi apele unor ţări africane. Al doilea film,  produs de BBC şi narat de Sir David Attenborough, ne introduce în teoriile ştiinţifice ale schimbărilor climatice, oferind explicaţii, teorii, soluţii şi inovaţii menite să ajute la reducerea încălzirii globale. 

Iniţiat de LET'S CEE Film Festival Association şi coordonat în 5 ţări, printre care şi România, proiectul EU Youth Cinema: Green Deal a fost lansat în primăvara acestui an, fiind co-finanţat de UE şi implementat în colaborare cu mai mulţi parteneri din Europa. Sponsor şi partener al proiectului este şi Ministerul federal austriac pentru acţiuni climatice, mediu, energie, mobilitate, inovare şi tehnologie, care sprijină proiectul orientat spre viitor şi ajută la schimbul de bune practici de mediu la scară transfrontalieră. 

În România, programul educaţional este implementat prin susţinerea Cineplexx România şi în colaborare cu două ONG-uri partenere: Asociaţia ENKIDU din Bucureşti (www.cinemaframe.ro) şi Urban Bike Revolution din Sibiu (urganbikerev.org).

Programul atrage atenţia asupra provocărilor la adresa mediului înconjurător şi promovează conştientizarea nevoii ca oamenii să adopte un trai sustenabil. Întreaga colecţie de filme care vor fi proiectate pe parcursul celor 2 ani de proiect cuprinde nu mai puţin de 25 de filme europene. Acestea au fost şi vor fi proiectate în sălile Cineplexx din 21 de oraşe europene, din Austria, România, Croaţia, Slovenia şi Macedonia de Nord, precum şi pe platforma de streaming www.euyc.green . Proiectul mai include ateliere, prezentări, discuţii şi materiale didactice pentru profesori pe teme legate de mediu. Proiectul este recomandat de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti.

„Muntele de textile - Povara ascunsă a modei” (acest film va fi disponibil în cinema şi prin platforma de streaming), Irlanda (2020) | Regia: Fellipe Lopes | documentar | 22 de minute
Filmul brazilianului Fellipe Lopes este un apel impresionant al mişcării #SlowDownFashion. Documentarul evidenţiază costurile sociale şi de mediu ale comerţului cu îmbrăcăminte la mâna a doua şi urmăreşte traseul hainelor noastre nedorite, de la coşurile de gunoi din Europa până la depozitele de gunoi şi apele din Sud. Filmat în Kenya, Irlanda şi Belgia, filmul ne invită să ne reimaginăm modul în care concepem, purtăm şi reutilizam hainele – astfel încât deşeurile noastre de îmbrăcăminte să nu mai devină povara unei alte ţări.

„Schimbările climatice - Faptele” (acest film va fi prezentat exclusiv la cinema), Marea Britanie (2019) | Regia: Serena Davies | documentar | 60 minute
Găzduit de Sir David Attenborough şi produs pentru BBC, documentarul oferă o privire aprofundată asupra teoriilor ştiinţifice ale schimbărilor climatice. Regizorul Serena Davies explorează, de asemenea, soluţii posibile, examinează inovaţiile, tehnologiile şi acţiunile pe care guvernele, industriile şi instituţiile din întreaga lume le întreprind pentru a preveni încălzirea în continuare a planetei şi descrie oamenii care luptă pentru aceste schimbări. ”Fiecare dintre noi are puterea de a face schimbări şi, mai ales, de a le face acum”, a declarat Sir David Attenborough.

„Ultima generaţie” (acest film va fi prezentat exclusiv la cinema), Polonia (2021) | Regia: Mikolaj Borowy | documentar | 52 minute
Janka se trezeşte în fiecare zi cu gândul la sfârşitul lumii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, 2030 va fi anul în care vom declanşa reacţii în lanţ care vor duce la sfârşitul civilizaţiei noastre. Această povară o împinge pe Janka să ia măsuri radicale. Ea începe să înţeleagă că va trebui să facă o alegere. Implicarea în mişcarea climatică îi domină viaţa de zi cu zi; munca si studiile sunt lăsate pe plan secund. Activismul se dovedeşte a fi o formă de acţiune care îi dă putere şi speranţă. În mijlocul peisajului lunar al unei mine de cărbune  de suprafaţă, ea îşi dă seama cât de departe va merge pentru a opri acest lucru. Regizorul şi activistul Mikolaj Borowy spune: ”Lupta împotriva schimbărilor climatice este în primul şi-n primul rând despre oameni, despre vieţile noastre”.

„Evoluţia climei planetei” (acest film va fi disponibil în cinema şi prin platforma de streaming), Danemarca (2021) | Autor: Jesper Theilgaard | documentar 
Filmul este o capodopera ştiinţifică într-un format uşor accesibil şi captivant, care include fotografii, vizualuri şi animaţii. Documentarul se întoarce la începuturile creării planetei noastre şi arată cum climatul nostru se bazează pe un echilibru complex. Un echilibru pe care oamenii îl distrug acum efectiv. În acelaşi timp, filmul ilustrează interconexiunea dintre creşterea temperaturii datorită activităţilor umane şi efectele secundare care rezultă asupra climei, naturii şi bunăstării umane - şi, prin urmare, este foarte recomandat în scopuri didactice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.