Lungmetraje semnate de Werner Herzog, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Marco Bellocchio, Arnaud Desplechin şi Xavier Dolan vor fi prezentate în festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 18 - 27 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţiile din cadrul celei de-a zecea ediţii a festivalului vor avea loc la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Instituto Cervantes.

Biletele vor fi puse în vânzare pe 1 octombrie, prin Eventbook.ro.

„Family Romance, LLC.”, regizat de Werner Herzog, a beneficiat de o proiecţie specială la Cannes - dragostea de familie ca pretext pentru afaceri: un bărbat este angajat să joace rolul tatălui dispărut al unei fetiţe de 12 ani. Lungmetrajul a fost finanţat şi filmat de Herzog în Japonia.

Cineastul german Werner Herzog a fost prezent de şase ori la Cannes, unde a fost recompensat cu premiul pentru regie („Fitzcarraldo”, 1982) şi cu premiul FIPRESCI („The Enigma of Kaspar Hauser”, 1975).

„Le Jeune Ahmed”, regizat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, le-a adus cineaştilor belgieni premiul pentru regie anul acesta. „Le Jeune Ahmed” e o poveste actuală, despre tentaţia radicalismului, spusă cu intensitate, empatie şi măiestrie regizorală. În Belgia zilelor noastre, Ahmed, care are doar 13 ani, e prins între idealurile de puritate ale imamului său şi tentaţiile vieţii de adolescent.

„Roubaix, une lumière”, de Arnaud Desplechin, a fost selectat în competiţia de anul acesta a festivalului francez. Comisarul de poliţie Daoud şi Louis, colegul lui, cercetează moartea unei bătrâne. Două tinere, Claude şi Marie, sunt aduse la interogatoriu. Cu acest nou film, regizorul se inspiră, pentru prima dată, dintr-o întâmplare reală, dintr-un fapt divers sordid din urmă cu 12 ani, ale cărui detalii n-au încetat să-l obsedeze. Din distribuţie fac parte Léa Seydoux şi Sara Forestier.

„Sorry We Missed You”, cel mai recent lungmetraj al lui Ken Loach, a concurat anul acesta pentru Palme d’Or (trofeu pe care britanicul l-a primit în urmă cu trei ani pentru „I, Daniel Blake”). Un film social, a cărui acţiune este plasată în Newcastle şi are în centru o familie care face eforturi pentru a supravieţui.

„Il Traditore”, de Marco Bellocchio, a fost selectat în competiţia de anul acesta. Filmul spune povestea lui Tommaso Buscetta, primul mafiot informator al poliţiei siciliene. Rolul principal este interpretat de Pierfrancesco Favino.

Tot în competiţia de anul acesta a fost prezentat şi „Matthias et Maxime”, de Xavier Dolan. Lungmetrajul lui are în centru doi prieteni din copilărie care sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. În urma acestui sărut aparent inofensiv, vieţile lor sunt date peste cap.

Filmele „Le Jeune Ahmed”, „Sorry We Missed You” şi „Il Traditore” sunt distribuite în România de Independenţa Film.

Ca în fiecare an, Les Films de Cannes à Bucarest prezintă în premieră filmul care a câştigat Palme d’Or. Anul acesta, „Parasite”, de Bong Joon-ho.

Invitatul special al festivalului, regizorul francez Claude Lelouch, va deschide proiecţiile cu „Un homme et une femme”, unul dintre puţinele filme care au câştigat deopotrivă premiile Palme d’Or şi Oscar.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiectul cultural e finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.