Filme din selecţiile de la Cannes, Berlin, Locarno, Veneţia, Toronto sau Annecy se văd la cea de-a 28-a ediţie a Festivalul Filmului Francez în România, între 21 şi 31 martie, la Bucureşti şi în alte 12 oraşe, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 100 de proiecţii de film vor avea loc în cinematografe şi spaţii culturale alternative din: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş. Tema din acest an a festivalului organizat de Institutul Francez din România este Veriges, iar programul complet poate fi consultat pe: https://festivalff.ro.

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc, ca de obicei, la Cinema Elvire Popesco unde spectatorii se vor putea întâlni cu actorul din "Vincent doit mourir" şi "Goutte d'or" - Karim Leklou, Sandra Parfait şi Claire Duburcq - actriţele din Connan şi regizoarea filmului Paula, Angela Ottobah. Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook (https://bit.ly/ProgramFFF2024) sau pot fi achiziţionate direct de la casieria cinematografului.

Festivalul va fi deschis la Bucureşti de comedia "Une Année Difficile | Un an dificil" realizată de Olivier Nakache şi Éric Toledano, autorii filmului "Intouchables" – unul dintre cele mai mari succese de box office din Franţa. Albert şi Bruno, interpretaţi de Pio Marmaï şi Jonathan Cohen, sunt doi cheltuitori compulsivi îngropaţi în datorii care întâlnesc un grup de tineri activişti de mediu şi, ademeniţi mai degrabă de berea şi chipsurile gratuite decât de idealurile acestora, se alătură mişcării fără prea multă convingere. „Marmaï şi Cohen sunt nişte idioţi buimaci captivanţi şi minunaţi“ exclamau cei de la Screen International după proiecţia filmului de la Toronto International Film Festival.

Filmul face parte din secţiunea Panorama filmelor anului care regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de publicul francez deopotrivă.

În aceeaşi secţiune vor fi arătate şi "Le Procès Goldman" - dramatizarea extrem de metodică a lui Cédric Kahn a procesului din 1976 al radicalului Pierre Goldman care „duce la un punct culminant captivant“ (Variety) şi "Le Livre des solutions | Cartea cu soluţii" - în care „prezentarea procrastinării ca parte esenţială a procesului creativ este unul dintre delicii“ (The Hollywood Reporter), ambele selecţionate anul trecut la Cannes în Quinzaine des Cinéastes.

Tot de la Cannes vin şi "Chronique d'une liaison passagère" şi "Le temps d’aimer" prezentate în 2022 şi, respectiv, 2023 în secţiunea Cannes Première, sau "Le Règne Animal" care "nu e un film tradiţional de gen ci mai degrabă o poveste coming-of-age care ia o turnură neaşteptată" (Variety) într-o lume afectată de un val de mutaţii care îi transformă treptat pe unii oameni în animale. Filmul regizat de Thomas Cailley a fost prezentat Un Certain Regard alături de "Simple Comme Sylvain" - distins anul acesta cu Premiul César pentru "cel mai bun film străin".

Provocatorul regizor al filmului Wrong, Quentin Dupieux, "oferă o dulce şi scurtă satiră despre modul în care publicul interacţionează cu arta care nu-i este pe plac şi ce s-ar putea întâmpla dacă un client nemulţumit ar lua lucrurile în propriile mâini". (Variety) în "Yannick" - Premiul pentru cel mai bun film european la Locarno IFF în 2023, în timp ce Stéphane Brizé, cunoscutul regizor, scenarist şi actor francez, iese din seria sa de filme furibunde despre politicile de la locul de muncă cu Hors-saison "această poveste intimă despre ceea ce ar fi putut fi chiar dragoste, interpretată superb de Guillaume Canet şi Alba Rohrwacher" (Variety) - prezentată în competiţia de la Veneţia.

Competiţia tinerelor talente - lungmetraj propune şi anul acesta filme de debut cu un parcurs festivalier impresionant, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez din România care împlineşte anul acesta 100 de ani de la înfiinţare.

Noile voci ale cinematografiei franceze aduse în atenţia publicului român la această ediţie sunt:

Jean-Baptiste Durand, Premiul César 2024 pentru cel mai bun film de debut pentru "Chien de la casse". Prieteni din copilărie, Dog şi Mirales locuiesc într-un sat din sudul Franţei şi îşi petrec majoritatea zilelor hoinărind pe străzi. Pentru a-şi omorâ timpul, Mirales a căpătat obiceiul de a-l tachina pe Dog mai mult decât ar trebui poate. Prietenia lor este pusă la încercare şi de sosirea în sat a unei tinere fete.

Delphine Deloget, regizoarea şi co-scenarista filmului "Rien à perdre" care urmăreşte o mamă singură în lupta sa cu autorităţile franceze pentru a-şi recupera fiul.

Angela Ottobah a cărui debut în lungmetraj "Paula" spune povestea unei fetiţe de 11 ani care pentru că se cam plictiseşte la şcoală şi are un singur prieten este luată de către tatăl său într-o frumoasă casă pe lac pentru a-şi petrece vara. Însă ceea ce trebuia să fie o escapadă relaxantă se transformă încet-încet într-o experienţă sufocantă. Regizoarea va fi prezentă la Bucureşti pentru a prezenta filmul.

Marie Amachoukeli a cărui film, "Àma Gloria", a deschis Semaine de la critique la Cannes 2023. Cléo are doar şase ani şi este ataşată nebuneşte de Gloria, bona care o creşte de când s-a născut. Dar Gloria trebuie să se plece de urgenţă pentru a fi alături de copiii ei.

De la science-fiction şi fantasy la horror şi film noir, secţiunea "Mauvais genres" prezintă pentru prima dată în cadrul festivalului o selecţie variată de filme franceze de gen.

În anul 2200, ambiţiosul detectiv particular Aline Ruby şi partenerul ei android Carlos Rivera sunt angajaţi de un om de afaceri bogat pentru a captura un hacker notoriu de pe Pământ în "Mars Express", animaţie prezentată la Festivalul International de Animatie Annecy.

Un soldat pensionat se pregăteşte să-şi înmormânteze mama în timp ce vecinul său plănuieşte să jefuiască convoiul unui prinţ arab bogat în "Le Gang des bois du temple" care a avut premiera la Berlinale în secţiunea Forum.

În "Salem", selecţionat la Cannes în Un Certain Regard, un tânăr care trăieşte într-un cartier rău-famat din Marsilia este îndrăgostit de o fată rromă, membră a grupului rival, care află că este însărcinată.

Călătorind prin abisuri, câinele infernului Rainer povesteşte cele şase vieţi ale lui Conann, mereu condamnată la moarte de propriul ei viitor, de-a lungul epocilor, miturilor şi veacurilor. Filmul regizat de Bertrand Mandico a avut premiera mondială la Cannes în Quinzaine des Cinéastes. Proiecţia de la Bucureşti va fi urmată de o discuţie cu actriţele Sandra Parfait şi Claire Duburcq.

Personajul din Vincent doit mourir | Să moară Vincent! este atacat, din senin, de mai multe ori şi fără motiv de oameni care încearcă să-l omoare, iar atunci când fenomenul se agravează, el nu mai are de ales: trebuie să fugă. Karim Leklou, interpretul acestuia, va fi prezent la Bucureşti pentru a se întâlni cu publicul de la Cinema Elvire Popesco. Cu ocazia vizitei sale va fi proiectat şi filmul Goutte d'or regizat de Clément Cogitore.

Secţiunea Jeune Public - Filme pentru întreaga familie prezintă trei lungmetraje de neratat: două animaţii şi un documentar.

De ziua ei, Juliette poate cere cadou orice doreşte. Prima pe lista de dorinţe este să pornească într-o aventură, ca eroinele despre care a aflat din cărţi în "Sirocco et le royaume des courants d'air | Sirocco şi Regatul Vânturilor" - Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy, în "Nina et le secret du hérisson | Nina şi secretul ariciului" o fetiţă de 10 ani, pe care tatăl ei a încântat-o mereu cu poveşti despre un arici, aude zvonuri despre o comoară ascunsă chiar în clădirea fabricii în care a lucrat tatăl ei, iar în documentarul "Les Gardiennes de la planète | Whale Nation", o balenă cu cocoaşă a eşuat pe un ţărm îndepărtat. În timpul luptei pentru salvarea vieţii ei, vom descoperi povestea acestor creaturi extraordinare, locuitoare ale oceanelor lumii, cu abilităţi remarcabile şi vieţi sociale bogate.

Prin secţiunea Vertiges VR Festivalul Filmului Francez prezintă pentru prima dată o selecţie inedită de filme în realitate virtuală. Secţiunea cuprinde cinci filme captivante, precum "Biolum", un science-fiction interactiv, sau "Empereur", un documentar experimental. Filmele VR sunt accesibile publicului cu vârste peste 12 ani şi pot fi văzute la Bucureşti în Atriumul Institutului Francez din România în zilele de sâmătă, 23 şi 30 martie, între orele 10:00 şi 19:00.

Programul complet este deja disponibil pe https://festivalff.ro unde sunt disponibile mai multe informaţii şi bilete, iar spotul celei de-a 28-a ediţii a festivalului, editat de Foarfeca Studio, poate fi vizionat pe: https://youtu.be/jH2PcwTNA9I

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.