”Vara lui 1993”, în regia Carlei Simon Pipo, a fost desemnat cel mai bun film pentru copii la ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, în cadrul unei gale care a avut loc miercuri la Cinema Eforie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea descoperire din Berlinala din 2017, unde a luat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut, comoara autobiografică a Carlei Simón este una din cele mai evocative şi emoţionale reprezentări ale copilăriei din ultimii ani şi marchează apariţia unei noi mari voci în lumea cinematografiei.

În vara anului 1993, după moartea părinţilor săi, Frida (6 ani) este obligată să se mute din agitata Barcelona, undeva în provinciile Catalane ca să locuiască cu unchiul şi mătuşa ei, noii săi tutori. Viaţa la ţară este o provocare, pe lângă lovitura emoţională, natura care o înconjoară este acum misterioasă, dacă nu chiar periculoasă. Mai mult de-atât acum are o surioară de care trebuie să aibă grijă şi să facă faţă unor noi emoţii, precum gelozia. Moartea părinţilor săi are un efect puternic asupra felului în care e tratată Frida în comunitatea locală… Într-adevăr, viaţa ei nu va mai fi niciodată la fel.

Filmul ”Vara lui 1993” este propunerea Spaniei pentru o nominalizare la Oscar. 

La această ediţie a Kinodiseea au fost prezentate 17 lungmetraje şi 80 de scurtmetraje, au avut loc ateliere de film cu profesionişti din industria filmului.

Premiile competiţiei KINOdiseea Youth: cele mai bune şase filme ale anului pentru publicul tânăr au făcut parte din selecţia oficială organizată pentru a doua oară în cadrul festivalului pentru cinefilii de peste 15 ani. Filmele au avut premiera internaţională la festivaluri precum Sundance, Cannes sau Berlin: “All These Sleepless Nights” (Polonia), “Sami Blood” (Suedia), “Heartstone” (Islanda), “Being 17” (Franţa), “How to Talk to Girls at Parties” (SUA), “Goodbye Berlin” (Germania).

Juriul de profesionişti de la secţiunea KINOdiseea Youth a fost format din actorul şi scenaristul Radu Romaniuc, regizorul Nicolae Constantin Tănase şi regizorul Radu Potcoavă.

Premiul Best Feature Film For Youth în valoare de 1.000 euro, oferiţi de Institutul Cultural Român, i-a revenit filmului “All These Sleepless Nights” (Polonia). Mirela Lazăr, din partea Institutului Polonez, a ridicat trofeul. De asemenea, Juriul a oferit o menţiune specială filmului “Heartstone” (Islanda).

Un Juriu format din Alexandra Stămătescu, Ioana Jantea, Maria David şi Loredana Borţea, patru tinere de la liceele Gheorghe Lazăr, George Coşbuc şi Şcoala Centrală, a oferit, de asemenea, premii la secţiunea KINOdiseea Youth.

Premiul Best Youth Film  i-a revenit, de asemenea, filmului “All These Sleepless Nights” din Polonia.

Juriul a mai oferit Special Mention of the Young Jury filmului “Goodbye Berlin”, regia Fatih Akin (Germania).

Competiţia KINOdiseea Junior a avut parte de un juriul de profesionişti: regizorul japonez Kohki Hasei (filmul său „Blanka” a fost marele câştigător de anul trecut de la KINOdiseea), Jaroslava Hynstova, curator la Festivalul de film de la Zlin, din Cehia şi Aneta Ozorek, curator al festivalului Cinema in Sneakers din Polonia.

Filmele din competiţia KINOdiseea Junior au fost: „Miracolul de pe munte” (Germania), „Îmblânzitorul de reni” (Suedia), „Printre Stele”  (Suedia), „Inima în braille” (Franţa), „Micul port” (Slovacia), „Vara lui 1993” (Spania), „Fata din Loch Anzi” (Elveţia), „Cuernavaca” (Mexic), „Bufniţe şi şoricei” (Olanda), „Casper şi Emma în excursie” (Norvegia).

Premiul Best Children Film i-a revenit peliculei „Vara lui 1993” din Spania. Premiul în valoare de 1.000 de Euro a fost oferit de Institutul Cultural Român. De asemenea, juriul a mai decernat Premiul Asociaţiei Europene a Filmului Pentru Copii (ECFA). Acest premiu va conta la decernarea anuală de la Berlin, când se acordă premiul ECFA. Filmul „Up in the Sky/ Printre stele” (Suedia) a primit această distincţie.

Premiul Publicului, în valoare de 750 euro, oferiţi de Ministerul Culturii, a fost desemnat pe baza votului dat de tinerii spectatori KINOdiseea. Acesta i-a revenit peliculei “Inima în braille” (Franţa).

În competiţia de scurtmetraje, juriul profesionist a fost format din: actriţa Ana Ularu, regizorul Tudor Botezatu şi criticul de film Cătălin Olaru.

Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost desemnat “Einstein-Rosen” (regia Olga Osorio, Spania - 2016). Premiul special al juriului i-a revenit filmului “Hugo Bumfeldt” (regia Éva Katinka Bognár, Ungaria - 2016). Cel mai bun film de scurtmetraj pentru adolescenţi a fost “Vârsta raţiunii” (regia Mathilde Petit, Franţa - 2016).

Cel mai bun scurtmetraj pentru copii şi cel mai bun scurtmetraj au fost premiate fiecare şi cu câte 500 euro, din partea Institutului Cultural Român.

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. În cele 8 ediţii precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.