Un tribunal din San Francisco redeschide procesul în care grupul rock britanic Led Zeppelin este acuzat că ar fi plagiat riff-ul piesei din 1971 "Stairway to Heaven", scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tribunal de Apel din California a ignorat un caz din 2016, care a admis că trupa Led Zeppelin nu a plagiat un fragment din piesa "Taurus" a trupei californiene Spirit. Curtea a citat o serie de vicii de procedură. 

Juriul a decis atunci în favoarea acuzaţilor la sfârşitul lunii iunie 2016, stabilind că Jimmy Page şi Robert Plant nu se fac vinovaţi de încălcarea drepturilor de autor aferente piesei "Taurus". 

Membrii Led Zeppelin, Jimmy Page şi Robert Plant, au spus că piesa este capodopera lor, pe care au scris-o într-un cabană galeză. 

Michael Skidmore i-a acuzat pe cei doi compozitori ai piesei "Stairway to Heaven", Jimmy Page şi Robert Plant, că au "furat" riff-ul de chitară din deschiderea cântecului dintr-o compoziţie instrumentală, "Taurus", lansată în 1968 de trupa Spirit, condusă de Randy Wolfe. Michael Skidmore conduce fondul care administrează averea muzicianului Randy Wolfe, cunoscut şi sub numele de Randy California, chitaristul trupei Spirit.

Skidmore a depus plângerea în instanţă în 2015. Wolfe s-a înecat în Pacific salvându-l pe fiul său în vârstă de 12 ani în 1997.  

Vineri, judecătorul Richard Paez de la Curtea de Apel din San Francisco, a spus că judecătorul din acel proces anterior a făcut mai multe erori. 

Procesul anterior a început cu difuzarea mai multor variante ale ambelor cântece. 

Potrivit Bloomberg Businessweek, piesa "Stairway to Heaven" a generat venituri totale de 562 de milioane de dolari până în 2008.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.

Led Zeppelin a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1995.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.