"Les extravagantes aventures de Frank Zappa" (Extravagantele aventuri ale lui Frank Zappa), primul volum dintr-o amplă trilogie consacrată vieţii unuia dintre cei mai nonconformişti muzicieni ai secolului al XX-lea, a fost publicată de Castor Astral. Autorul, Christophe Delbrouck a cântat timp de mai mulţi ani într-un grup care a interpretat piese ale artistului pe care l-a descoperit la vârsta de 12 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întreaga creaţie a artistului este studiată în amănunt. Cartea (de 508 pagini), care se vinde cu 24 de euro, prezintă şi ultimele partituri ale sale, între care "Freak Out!", "Uncle Meat", "Roxy & Elsewhere", "We’re Only In It For The Money", "Lumpy Gravy".

Pe coperta primului volum din "Extravagantes aventures de Frank Zappa", numele artistului este scris cu litere luminoase ca pe faţada unui circ învechit. În fotografia format polaroid, alb-negru, care le însoţeşte muzicianul apare cu plete şi mustaţă, fără să zâmbească. Însoţitoarea sa, pe care o ţine de umăr, este soţia sa, Gail. Ea îl priveşte mirată. 

Frank Zappa s-a născut în decembrie 1940 şi a murit în decembrie 1993. El este, la 25 de ani distanţă de la moartea sa de cancer la prostată, subiectul unei trilogii biografice semnată de un admirator în vârstă de 52 de ani, Christophe Delbrouck, el însuşi muzician şi deja autor la casa de editură Castor Astral cu o primă istorie monumentală "FZ", apărută în trei volume. 

Frank Zappa este un artist ce nu poate fi încadrat într-un gen. El a refuzat întotdeauna să fie catalogat. Influenţele sale merge de la Şostakovici la Howlin' Wolf, trecând prin Stravinski, Spike Jones, Lenny Bruce, Pierre Boulez şi cel pe care îl admira cel mai mult dintre toţi încă din adolescenţă, compozitorul francez care a trăit în Statele Unite, Edgar Varese (1883-1965). 

Un turneu al hologramei lui Frank Zappa se află în pregătire pentru anul viitor, iar chitaristul Steve Vai se numără printre invitaţii speciali, potrivit unui videoclip promoţional lansat de Zappa Family Trust. Turneul „The Bizarre World of Frank Zappa” va fi centrat pe înregistrări inedite ale unor piese ale muzicianului american, iar peste 100 de reprezentaţii au fost deja stabilite, a transmis Ahmet Zappa, unul dintre copiii artistului.

Frank Zappa (21 decembrie 1940 -  4 decembrie 1993) a fost un compozitor şi multi-instrumentist autodidact, aranjor şi producător muzical. A lansat peste 60 de albume şi a apărut în câteva filme. Frank Zappa a debutat cu albumul „Freak Out!”, în 1966, lansând un stil muzical avangardist, care aducea laolaltă teme orchestrale cu schimbări ritmice abrupte şi sonorităţi electronice.

Împreună cu grupul său, Mothers of Invention, a mai lansat, între anii 1967 - 1969, „Absolutely Free”, „Lumpy Gravy”, „Cruising With Ruben and the Jets” şi „Uncle Meat”. Până în 1975, când a început să activeze sub nume propriu, noua formulă a grupului a înregistrat, între altele, discurile „Burnt Weeny Sandwich”, „Weasels Ripped My Flesh”, „200 Motels”, „Just Another Band From L.A.” şi „The Grand Wazoo”.

Frank Zappa a fost un avocat al libertăţii de exprimare, autoeducaţiei, activismului politic şi al desfiinţării cenzurii. Postum, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 1995, şi a primit un premiu Grammy, în 1997, pentru întreaga activitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.