Prima proiecţie în Franţa a filmului „J’Accuse”, regizat de Roman Polanski, a fost perturbată, marţi seară, de un grup de protestatari, în urma recentelor acuzaţii de viol aduse cineastului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Reuters, 40 de activişti au blocat proiecţia filmului într-o sală de pe Rue Champollion, însă lungmetrajul a rulat în alte cinematografe din Paris.

„Anularea unei proiecţii nu este o victorie. Victorie va fi atunci când exonerarea violatorilor va lua sfârşit”, a declarat Chloe Madesta, una dintre activiste, pentru France Info. „Facem apel la toate sălile de cinema să nu distribuie acest film şi la cinefili să nu meargă să îl vadă”.

Nu este prima dată când un eveniment legat de Polanski este perturbat de proteste. În octombrie 2017, o retrospectivă dedicată cineastului organizată la Paris a fost întreruptă de mai mulţi manifestanţi. 

„J’Accuse” a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia de anul acesta, unde a fost recompensat cu Marele premiu al juriului şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Lungmetrajul a primit patru nominalizări la premiile Academiei europene de film, ce vor fi decernate în luna decembrie.

Filmul îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Artist” (2012). El interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.

Lungmetrajul, din distribuţia căruia fac parte Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist. El a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer” (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie.

Săptămâna trecută, ziarul Le Parisien a publicat un articol în care actriţa franceză Valentine Monnier îl acuză pe cineast că a violat-o în 1975, când se aflau la o cabană de ski în Gstaad (Elveţia). La acel moment, ea a avea vârsta de 18 ani.

Polanski nu va avea de-a face cu justiţia în urma acestei dezvăluiri, deoarece în Franţa prescripţia răspunderii penale se face după 20 de ani. 

Actriţa a recunoscut că a făcut dezvăluirea acum, pentru că lungmetrajul „J’Accuse” urma să fie lansat. 

Cineastul a transmis prin intermediul unui avocat că respinge acuzaţia de viol făcută şi că ia în calcul acţionarea în judecată a ziarului Le Parisien, care a publicat povestea.

Roman Polanski, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană în 1978 pentru că a violat o fată în vârstă de 13 ani, însă a fugit în Franţa înainte de a fi condamnat. De atunci, el se află în exil. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.