Prima parte a filmului "Napoléon" de Abel Gance, o operă legendară a cinematografiei mute, va fi proiectată la Festivalul de Film de la Cannes în luna mai, într-o versiune aşteptată cu nerăbdare de cinefili şi a cărei restaurare a durat mai bine de 15 ani, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La un secol după ce a fost filmat, aceasta este prima dintre cele două părţi ale filmului, cu o durată de 3ore şi 40 de minute din 7 ore, care vor fi prezentate în deschiderea Cannes Classics, o selecţie dedicată cinematografiei de patrimoniu, au anunţat organizatorii.

Operă majoră şi inclasificabilă, "Napoleon" este venerat de numeroşi cinefili şi regizori, nu în ultimul rând de Francis Ford Coppola, care face şi el marea sa revenire la Cannes, în competiţie, cu "Megalopolis".

Sub egida Cinematecii franceze, o echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de film risipiţi în întreaga lume, de la New York la Italia şi Danemarca, pentru a reconstitui această versiune, care se doreşte a fi fidelă operei originale.

Relatând din tinereţea lui Napoleon până la primele zile ale campaniei din Italia, filmul, care a fost difuzat pentru prima dată în 1927, are un aer epic şi este plin de inovaţii vizuale şi narative (inclusiv un celebru final în triptic, proiectat pe trei ecrane simultan). Bugetul pentru restaurare este estimat între 2 şi 2,5 milioane de euro.

După Cannes, filmul urmează să fie proiectat "în întregime sub forma unui cine-concert simfonic excepţional, cu 250 de muzicieni de la Radio France", la Seine Musicale din Paris, în 4 şi 5 iulie, precum şi la festivalul Radio France din Montpellier, apoi la Cinemateca franceză şi la festivalurile de vară.

"Va fi lansat ulterior în cinematografele franceze şi difuzat pe France Télévisions şi Netflix', se arată într-un comunicat de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.